www.diariocritico.com

Plataforma reSOLC-mitjansCAT

La UPF crea un diccionari fonètic de català per a periodistes

Salvador Giner palesa el "deteriorament alarmant" del lèxic i la pronuncia del català

jueves 28 de octubre de 2010, 19:29h

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona ha llançat el nou diccionari fonètic en línia reSOLC-mitjansCAT perquè periodistes i assessors de mitjans de comunicació audiovisuals puguin consultar la pronunciació correcta de les paraules en català, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el finançament de la Generalitat.

En un acte a Barcelona, el director de l'IEC, Salvador Giner, ha afirmat que la qualitat en l'ús públic de la llengua és "crucial", sobretot pel "deteriorament alarmant" del lèxic i la pronuncia del català.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha subratllat que tant l'escola com els mitjans han de millorar l'ús del català perquè tenen un "gran efecte social". "És una iniciativa potent, exportable i sense cap referent internacional", ha assegurat el conseller, i ha assenyalat que un ús apropiat de les tecnologies permetria aplicar la Llei del Cinema catalana a un cost "molt diferent del que diuen les distribuïdores". Així mateix, ha recordat que el català és una de les 20 llengües més utilitzades del món en àmbits com Internet.

La plataforma reSOLC-mitjansCAT ofereix diverses opcions de pronunciació segons el dialecte -hi ha cinc varietats-, l'àmbit -un públic general i variat o específic i homogeni-, i la propietat -una pronunciació pot ser no recomanable, admissible o preferent per a l'autor de cerca-.

L'eina també permet fer consultes als professionals del Laboratori de Tecnologies lingüístiques (Latel) de la UPF, el director de la qual, Luis de Yzaguirre, ha participat en l'acte juntament amb la directora de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA) de la UPF, Mercè Lorente.

L'acte ha arrencat amb un minut de silenci en homenatge al filòleg català Joan Solà, mort la matinada de dimecres a Barcelona.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios