www.diariocritico.com

'Esteu a punt per a la televisió?'

El MACBA s'omple d'art i televisió amb 'experiments' de Warhol, Berger, Serra i Debord

El MACBA s'omple d'art i televisió amb "experiments" de Warhol, Berger, Serra i Debord

La relació entre l'art i la televisió centra la nova exposició del Museu d'Art Contemporani de Barcelona

viernes 05 de noviembre de 2010, 14:44h
'Esteu a punt per a la televisió?' és el títol de la mostra que a partir d’avui es pot veure al Museu d’Art Contemporani (MACBA) i que té com a fil conductor els "experiments" que artistes tan prestigiosos com Andy Warhol, John Berger, Richard Serra i Guy Debord van realitzar per a l'anomenada 'caixa tonta'.

La mostra reuneix un total de 145 vídeos de 150 artistes i pensadors en un arc de temps que va de les innovacions de Marta Treball per explicar l'art modern a la televisió colombiana (1954), fins a la reflexió que Johan Grimponpez fa sobre la mort del zàping i l'hegemonia de YouTube de l'actualitat.

La comissària de la mostra, Chus Martínez, ha comentat en roda de premsa que, al contrari del que pugui semblar avui, l'art i la reflexió ocupaven "milers d'hores" entre els anys 50 i 80, i ha posat com a exemple la presència de filòsofs, sobretot alemanys i francesos, que no eren precisament una "minoria".

L'exposició no està ordenada cronològicament, sinó que es divideix en deu àmbits, que abasten temàtiques com l'obsessió per l'audiència, l’humor, la política, i fins i tot la utilitat que tenen per a l'espectador les fallades tècniques en directe.

Bill Viola, Lévi-Strauss, Martha Rosler, Joan Jonas, Joseph Beuys, Robert Hughes, Lucio Fontana i Samuel Beckett són només alguns dels noms presents en la mostra, que es completa, fora del museu, amb una peça inèdita d'un dels pares de la 'Nouvelle vague', Jean-Luc Godard.

Es tracta d'un programa titulat 'Canviar la imatge' que va realitzar per encàrrec per a la televisió de Moçambic i que mai va veure la llum. Ara es pot veure al canal de televisió que ha posat en marxa la web del museu. I és que al voltant de la mostra s'ha concebut un programa de televisió -que es realitzarà al Centre de Documentació- i un cicle de conferències en què participaran Pere Portabella, Manuel Huerga i Nicolás Gómez, entre altres.

L'aportació més important que ha fet el museu a la mostra és la minisèrie de 14 capítols 'Els noms de Crist', que el cineasta català Albert Serra ha rodat en el mateix MACBA. Indaga sobre la qüestió de nomenar i l'exercici de traduir i interpretar el resultat a partir de l'obra homònima que Fray Luis de León va començar a escriure en 1572 i va acabar el 1586.

La seva actualitat s'explica perquè al 1575 Felip II va declarar la fallida de l'Imperi espanyol, una analogia que, segons el director del MACBA, Bartomeu Marí, es pot extrapolar als nostres dies: "La televisió, tal com l'hem conegut nosaltres, està desapareixent", ha dit.

Després del seu pas pel MACBA l'exposició es podrà veure al Centre Galego d'Art Contemporània (CGAC), del 20 de maig al 18 de setembre de 2011.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios