www.diariocritico.com

Tot buscant una "nova mirada"

El MNAC explica la seva història i desvetlla secrets i misteris desconeguts i amagats fins ara als seus visitants

El MNAC explica la seva història i desvetlla secrets i misteris desconeguts i amagats fins ara als seus visitants

El públic podrà descobrir aspectes que "no són obvis", explica el responsable de relacions exteriors i activitats del museu, Damià Martínez

viernes 10 de junio de 2011, 17:24h

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) iniciarà aquest diumenge l'activitat 'El Palau Nacional. Arquitectura i memòria ', unes visites comentades que permetran que el públic conegui la història i l'arquitectura del Palau Nacional, així com alguns espais que fins ara han estat tancats als visitants, com l'última planta.

El responsable de relacions exteriors i activitats del MNAC, Damià Martínez, ha assenyalat en roda de premsa que amb aquestes visites proposen una nova mirada a les sales dels museus, a partir de la qual descobrir coses que "no són òbvies": la funció original, l'estil arquitectònic, els usos paral·lels dels espais i la seva dimensió històrica. Aquesta "nova forma de mirar", ha explicat Martínez, permetrà parlar de la relació de l'edifici i el museu, apropar al present alguns testimonis passats -amb fotos antigues i vídeos de l'època-, contextualitzar el Palau Nacional en el seu moment històric, conèixer el context urbanístic de l'època i donar oportunitat d'accedir a espais fins ara inaccessibles per al públic. Matínez ha remarcat la gran importància del MNAC en l'imaginari col·lectiu dels ciutadans i la seva centralitat en el 'skyline' de Barcelona, ​​que el converteix en un "balcó sobre la ciutat". La subdirectora de les col·leccions del museu, Cristina Mendoza, ha recordat que el Palau Nacional va ser construït en motiu de l'Exposició Internacional de l'any 1929, i va ser obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch que seguia l'estètica del moviment 'noucentista'. L'estil arquitectònic -barroc i historicista- es contraposa a les últimes tendències racionals i minimalistes que es reflectien en altres pavellons com l'alemany, projectat per l'arquitecte Mies van der Rohe. Finalitzada l'exposició, molts dels edificis van ser enderrocats, però el Palau Nacional va romandre tancat, fins que el 1934 va tornar a obrir les seves portes com Museu d'Art de Catalunya. Aquesta història, coneguda pel gran públic, es barreja amb altres episodis menys populars que seran descoberts durant la visita: el concert de l'Orfeó Català (1929), l'edició de Miss Catalunya (1935), la visita de l'argentina Eva Perón (1947), la celebració d'un torneig d'hoquei sobre patins (1954) i la més recent inauguració de la reforma de les sales d'art modern projectada per Gae Aulenti. Totes aquests esdeveniments poden ser visualitzats, ja que els responsables del MNAC han preparat un vídeo documental a partir de fotos antigues i vídeos de l'època que serà projectat durant la visita. Un altre moment especial de la visita serà el recorregut pel terrat del museu -espai que fins ara no podia ser visitat- en què els participants podran gaudir d'unes vistes inigualables de la ciutat i conèixer de prop els focus amb què es projecten les llums de les fonts de Montjuïc.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios