www.diariocritico.com

Mostra de la trajectòria de l’artista uruguaià-català

El MNAC dedica una sala a l'artista Joaquim Torres-García amb 14 obres donades pels seus néts

El MNAC dedica una sala a l'artista Joaquim Torres-García amb 14 obres donades pels seus néts

miércoles 06 de octubre de 2010, 18:19h
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha dedicat una sala a l'artista uruguaià-català Joaquim Torres-García gràcies a la donació de 14 obres, nou pintures i cinc objectes plàstics, de la Col.lecció Alejandra, Aurelio i Claudio Torres, néts de l'artista.

Segons ha explicat en roda de premsa el president del Mnac, Narcís Serra, es tracta d'una donació per un any prolongada, que coincideix amb la celebració del 75 aniversari de l'artista.

La sala conté les obres necessàries per a representar la trajectòria de Torres-García, des de la seva concepció del 'Noucentisme' fins al desenvolupament del 'Art constructiu', un llenguatge propi projectat pel pintor.

De fet, el Mnac ja disposava d'un conjunt de 11 obres, la majoria realitzades a Catalunya, i representatives de la seva etapa 'Noucentista'. Però l'obertura d'aquesta nova sala monogràfica respon a la voluntat del museu de representar en tota la seva complexitat l'obra de Torres-García, des de 1914 fins a 1938.

Aquestes obres es situen en una sala contigua a les obres dels seus contemporanis, Pablo Picasso, Pablo Gargallo i Julio González, que van ser companys de Torres-García en diferents etapes de la seva vida a Barcelona i París, segons ha destacat la seva néta Alejandra Torres.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manel Tresserras, ha qualificat de "magnífica" la nova sala perquè contribueix a construir una visió general de l'art del segle XX i és un "itinerari canònic" de l'art català. A més, ha subratllat el caràcter "especial" de l'artista per la seva biografia, en la qual destaca la seva etapa a Montevideo (Uruguai) per la visió "cosmopolita" del seu art. Ha destacat també el quadre 'Formes' perquè lliga els elements avantguardistes amb el seu origen precolombí mitjançant tons ocres i relleus.

Torres-García, nascut a Montevideo el 1874, de pare català, de Mataró, i mare d'origen canari, va començar a pintar a la fi del segle XIX a la Barcelona modernista i aviat es va convertir en un dels artistes més representatius del 'Noucentisme '. D'aquesta etapa destaquen 'Maqueta d'arquitectura. Dues figures recollint fruita' i 'Pintura collage', presents a la nova sala.

Després de 20 anys a Barcelona, es va decantar per les tendències avantguardistes en voga a Europa i va marxar a Nova York (Estats Units) i més tard a Florència (Itàlia). El 1924 es va traslladar a París (França), on es va convertir en un dels pioners de l'abstracció geomètrica. Després d'aquesta etapa. Torres-García va viure a Madrid, abans de tornar a Montevideo, on va morir el 1949.

Aquestes experiències han deixat obres com 'Carrer amb home i fanal', 'Paisatge amb carro vermell', 'Composició còsmica amb home abstracte' i 'Objecte plàstic. Objecte construït'.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios