www.diariocritico.com

I Congrés Internacional de la Fruita de Catalunya

La fruita catalana "és la millor del món" encara que li falta projecció exterior, segons el conseller Joaquim Llena

La trobada compta amb la participació de 30 operadors de fruita internacionals de diversos països

jueves 06 de mayo de 2010, 14:50h

L'edifici de la Llotja de Lleida és l'escenari aquest dijous i divendres del I Congrés Internacional de la Fruita de Catalunya, 'Fruita 10. Noves tendències, nous mercats', una trobada que compta amb uns 350 inscrits i amb la participació de 30 operadors de fruita internacionals procedents d'empreses dels Emirats Àrabs Units, Aràbia Saudita, Rússia, Índia, Xina, Alemanya, i també del País Valencià i Barcelona. El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha destacat durant la inauguració del certamen que Catalunya "té la millor fruita del món" però el que li cal ara és donar-la a conèixer a l'exterior, aprofitat les possibilitats que ofereixen nous mercats emergents.

L'objectiu de 'Fruita 10', congrés organitzat pel DAR a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA) i amb la col·laboració d'Asofruit i Catalonia Qualitat, és posar en valor el sector de la fruita de Catalunya i obrir nous mercats per a les empreses catalanes, ha explicat Joaquim Llena. Així mateix, ha dit que el Congrés representa una oportunitat única pels potencials exportadors de fruita de Catalunya, i vol ser plataforma de negocis portant a Catalunya grans operadors internacionals del sector fructícola dels nous mercats emergents com ara la Xina o Emirats Àrabs Units, on la presència de fruita catalana és baixa. 

Les excel·lències de la fruita catalana sobresurten especialment segons Llena sobretot en la fruita de pinyol i a la pera. El conseller ha destacat, a més, la tasca que es du a terme en l'ámbit de la recerca. Joaquim Llena ha remarcat, alhora, l'èxit de participació assolit en el Congrés -uns 350 inscrits- i ha dit que l'aposta de 'Fruita 10' és que la gent conegui la fruita catalana, pugui veure com es produeix i manipula i com es porten a terme activitats de recerca en l'àmbit agroalimentari  a més d'oferir la possibilitat d'establir contactes entre operadors. Per Llena, el Congrés esdevé una oportunitat per assolir aquest objectiu ja que 'estalviem molts quilòmetres i diners', tant a empreses locals com als operadors vinguts d'arreu del món.  

El màxim responsable del DAR ha destacat que amb el que han pogut veure fins ara, els participants en el Congrés han quedat "impressionats" amb la realitat de la producció, manipulació i en l'àmbit de la recerca fructícola que es fa a Lleida. Sobretot, els operadors internacionals s'han interessat per la recerca varietal que es porta a terme a Catalunya per tal d'adaptar les produccions al mercat.  

L'encarregada d'inaugurar 'Fruita 10' ha estat la vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Teresa Cunillera, que ha dit que cal aprendre de la crisi econòmica per sortir-ne reforçats, obrint portes a nous mercats. Per això, ha defensat que els productors catalans han d'oferir qualitat i experiència per poder competir amb altres països productors de fruita com ara França o Itàlia. Així mateix, ha defensat la innovació i la formació com a dos aspectes també a tenir en compte per superar amb èxit la crisi.  

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit que amb aquest Congrés, la Llotja fa veritablement de "llotja de la fruita a nivell mundial", és a dir d'espai de contractació i negociació. Però el Congrés també representa el que vol ser Lleida en un futur, un centre de referència internacional en el sector de la fruita i agroalimentari.  

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha defensat la necessitat de potenciar el model de relació directa entre productors i operadors com pretén fer el Congrés. Així mateix ha dit que Lleida és referència mundial en fruita però també ho pot ser en altres aspectes a partir de les oportunitats que ofereix el nou Aeroport de Lleida-Alguaire així com l'alta velocitat que "en un futur ens ha d'unir amb Europa". 

El sector de la fruita a Catalunya
 

El sector fructícola català és punter en qualitat de producció, per la seva experiència acumulada, i per la seva capacitat d'innovació. La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l'estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora. A nivell de l'Estat, Catalunya representa a nivell de superfícies, aproximadament, el 30% en poma, el 40% en pera i el 20% en préssec i nectarina.   

La producció mitjana de fruita dels darrers anys és de 950.000 tones. Per demarcacions, Lleida encapçala la producció de fruita fresca centrant-se cada vegada més en la producció de préssec i nectarina, seguida de Girona que s'ha especialitzat en la producció de poma.  

Activitats del Congrés
 

Els participants i operadors de 'Fruita 10' van començar a arribar dimarts a Lleida. Dimecres, van participar en seminari tècnic de l'IRTA i també van visitar centrals fructícoles a més de fer una visita turística a la ciutat de Lleida. 

El tret de sortida oficial del Congrés s'ha donat aquest dijous amb la inauguració del certamen. Entre dijous i divendres, es durà a terme un complert programa de ponències impartides per experts d'arreu del món que exposaran la situació del seu mercat i les possibilitats que té la fruita catalana d'entrar-hi. També està prevista la 4a trobada internacional d'operadors de fruita en què es duran a terme reunions de negocis entre operadors i productors, per potenciar els acords comercials entre les parts.  

Divendres, paral·lelament al Congrés tindrà lloc a la Llotja la jornada 'Fruita, Nutrició i Salut', que pretén divulgar els avantatges de seguir uns hàbits alimentaris saludables per tal de gaudir d'un bon estat de salut.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios