www.diariocritico.com

Se li lliurarà el dia 3 de juny

Una educació francesa, com a millor llibre en català de 2009, reporta a Joan Daniel Bezsonoff la Lletra d'Or 2010

Una educació francesa, com a millor llibre en català de 2009, reporta a Joan Daniel Bezsonoff la Lletra d'Or 2010

El jurat en destaca "l'altitud literària, la vibrant força vital que traspassa i la singladura històrica que hi cristal·litza"

martes 25 de mayo de 2010, 18:30h

L'autor Joan Daniel Bezsonoff ha estat guardonat amb la Lletra d'Or 2010 per la seva obra Una educació francesa com a millor llibre publicat en llengua catalana l'any 2009. El jurat -independent de qualsevol grup editorial o institució- ha destacat la triple qualitat d'aquesta obra per "l'altitud literària, la vibrant força vital que traspassa i la singladura històrica que hi cristal·litza" i sosté que té un "excepcional ritme de la prosa" i un "estil net i ric", que "fon en un mateix magma els avatars de l'autor i la història col·lectiva". L'obra, publicada per l'Avenç, conté uns textos de l'autor a la revista amb els seus records personals, sobre la seva infància i la seva formació a l'escola.

L'acte de lliurament tindrà lloc durant un sopar privat el dia 3 de juny. El Premi compta amb la particularitat que quan compleixen 50 anys, els membres del jurat passen el relleu a un altre jurat, més jove, que s'hi incorpora.

El jurat també destaca "el desplegament de l'educació sentimental de l'autor estableix una aliança amb les evolucions d'un marc geogràfic i històric ben precís, el de la Catalunya Nord". L'obra recorda la joventut de Bezsonoff en una "Catalunya doblement escindida -en referència a la Catalunya del Nord- per jacobinisme de l'administració francesa i per la cicatriu que instaura la pitjor de les fronteres: el desconeixement mutu que separa els catalans del sud i del nord".

Bezsonoff és nét d'un rus blanc i de pagesos catalans i fill d'"un oficial de l'exèrcit que no vol que el seu fill parli català". Però el futur escriptor es va interessant per la literatura catalana i adopta aquesta llengua per escriure les seves obres "sense escatimar el vigor de la poderosa tradició literària francesa, ni el seu interès per altres llengües i literatures", recorda el jurat

Aquest premi va néixer per decisió d'un grup de nou amics amants de la literatura, els quals es van constituir en jurat i van establir les bases de concessió del guardó. Els membres del jurat inicial van ser Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Castellet, Antoni Comas, Fèlix Cucurull, Gonçal Lloveras, Joan Teixidor, Frederic-Pau Verrié i Antoni Vilanova, amb la col·laboració i el mecenatge del joier Manuel Capdevila.

Entre els autors premiats en edicions anteriors destaquen els noms de Salvador Espriu (Final del laberint, 1956), Josep Pla (Barcelona, 1957), J.V. Foix, (Onze Nadals i un cap dany, 1961), Pere Quart (Vacances pagades, 1962), Joan Fuster (Nosaltres els valencians, 1963), Gabriel Ferrater (Teoria dels cossos, 1967), Joan Vinyoli (I encara les paraules, 1974), Mercè Rodoreda (Mirall trencat, 1976), Pere Calders, (Invasió subtil i altres contes, 1979), Terenci Moix, (El sexe dels àngels, 1993), Quim Monzó (Vuitanta-sis contes, 2000), Baltasar Porcel (L'emperador o l'ull del vent, 2002), Lluïsa Cunillé (Après moi, le déluge, 2008) i Julià Guillamon (El dia revolt, 2009).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios