www.diariocritico.com

En resposta a Jordi Vilajoana

Zapatero es permet dir que retallar 11.000 milions a les autonomies no afecta ni a educació ni a sanitat

Zapatero es permet dir que retallar 11.000 milions a les autonomies no afecta ni a educació ni a sanitat

El portaveu de CiU al Senat recorda al cap de l'executiu que l'Administració central és responsable de quatre cinquenes parts del dèficit

martes 22 de junio de 2010, 18:10h

José Luis Rodríguez Zapatero ha justificat des del Senat la reducció d'11.000 milions d'euros que les CCAA hauran d'assumir com a contribució a la reducció del dèficit de l'Estat, i ha assegurat que els governs autonòmics tenen capacitat per fer aquesta retallada sense afectar a l'educació i la sanitat, dues prestacions que suposen més del 50% dels seus pressupostos. Ho ha dit en resposta a una pregunta del portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, que ha recordat que quatre cinquenes parts del dèficit de totes les administracions són de l'Administració central i que els 11.000 milions a retallar pels governs autonòmics són exactament els mateixos que reben pel nou sistema de finançament.

El portaveu de CiU ha recordat a Zapatero que el nou Estatut tenia com a objectiu fonamental posar solució al dèficit fiscal de Catalunya, i que més de la meitat de la despesa de l'Administració catalana va a parar directament als serveis d'educació i sanitat. 

Segons Vilajoana, amb la reducció dels salaris dels funcionaris Zapatero ja està tocant la sanitat i l'educació, però la retallada d'11.000 milions pactada al Consell de Política Fiscal i Financera afectarà directament aquestes prestacions. L'Estat, ha dit, hauria de fer un esforç "molt superior" als governs autonòmics.

El president espanyol, per contra, ha assegurat que més enllà de la coincidència en les xifres la retallada d'11.000 milions que han d'afrontar les autonomies no té res a veure amb el finançament autonòmic. Segons el president espanyol els governs territorials suposen el 36% del total de la despesa pública i per tant l'esforç de reducció és també del 36%.

Zapatero ha reiterat que la prioritat de l'executiu espanyol ha estat la de privilegiar la retallada en els àmbits de menor prestació social i ha assegurat que les CCAA "tenen capacitat de reduir despesa i contribuir a la consolidació sense afectar a l'educació i la sanitat".

Zapatero també ha assegurat que el seu executiu està fent un "gran esforç" per reduir l'Administració general de l'Estat, i que aquesta voluntat es plasmarà als pressupostos generals de l'Estat per al 2011.

Aquesta reducció de despeses a l'Administració General, ha dit, continuarà fins que l'Estat assoleixi "l'aprimament màxim perquè sigui igual d'eficient i pugui contribuir a la consolidació fiscal i a la reducció del dèficit".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios