www.diariocritico.com

El districte de Sarrià-Sant Gervasi aprova per unanimitat la iniciativa

Winston Churchill, més a prop de tenir un espai públic a Barcelona tal com reclama la Fundació Catalunya Oberta

Podria ubicar-se a l'espai verd de la cruïlla entre Via Augusta i General Mitre, si abans de que finalitzi l'any 2010 no es troba cap altre espai adient

jueves 15 de julio de 2010, 16:32h

El primer ministre britànic en temps de la Segona Guerra Mundial, Winston Churchill, podria tenir un espai públic a la ciutat de Barcelona si prospera la iniciativa en aquest sentit votada favorablement per unanimitat pel districte de Sarrià-Sant Gervasi. Amb aquesta resolució es dóna el primer pas per dur a terme la idea impulsada per la Fundació Catalunya Oberta de promoure un memorial per al polític que, a l'hora d'encoratjar els britànics a lluitar contra l'enemic nazi, va posar com exemple la resistència dels ciutadans de Barcelona durant els bombardejos de les tropes franquistes de l'any 1938.

Tal com queda reflectit en el document que explica les resolucions adoptades dins la sessió ordinària del Consell Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi del dia 6 de maig, la proposta, presentada per CiU i secundada unànimement per la resta de grups (PSC, ICV-EUiA i PPC) també suggereix una ubicació. "En cas de que abans de final de 2010 no s'hagués trobat cap espai adient, per defecte es demanaria s'assignés a la placeta-espai verd, situat a la cruïlla entre Via Augusta i General Mitre", es diu al text.

La història de la iniciativa es remunta al mes de juny de 2005, quan qui era en aquelles dates president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, adreça una carta al llavors alcalde de Barcelona, Joan Clos, en què se li sol·licita una entrevista per parlar de la qüestió. Tot i semblar que la qüestió avança -a partir del trasllat de la proposta a la Ponència del Nomenclàtor dels carrers- ben aviat cau en punt mort. I és així com no es pot acomplir un dels primers objectius de la Fundació Catalunya Oberta, com és que el Memorial pogués estar instal·lat abans del 31 de desembre d'aquell 2005, en què s'acomplien 60 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i 40 de la mort de Winston Churchill. Fins i tot, la Fundació ja havia encarregat un esbós d'una escultura adient a l'artista Pep Codó.

A partir d'aquell moment, el silenci del Consistori barceloní sobre el tema va ser la tònica habitual davant les reiterades demandes de la Fundació Catalunya Oberta per poder solucionar definitivament la qüestió. Circumstància aquesta que va propiciar que l'entitat impulsés una concentració que es va fer el dijous 4 de juny de 2008 a un dels espais suggerits per la pròpia Fundació Catalunya Oberta, com és l'espai interior que hi ha entre l'edifici Godó, el Corte Inglés i el carrer de Buenos Aires.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios