www.diariocritico.com

33 anys la contemplaven

Una part de la història de Catalunya s'ha tancat amb el trasllat de l'actual seu d'ICV, i antiga del PSUC, al Passatge del Rellotge

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, com a figura històrica d'ambdues formacions, ha valorat el significat de l'evolució històrica

martes 20 de julio de 2010, 02:16h

ICV s'ha acomiadat aquest dilluns de la seu al carrer Ciutat, al costat de plaça Sant Jaume, en un acte emotiu en què s'han recordat anècdotes i s'ha repassat la història del local, seu del PSUC i ICV en els darrers 33 anys. El president de la formació ecosocialista i conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha destacat que el carrer Ciutat "ha escrit una part importantíssima de la història de Catalunya", mentre que el secretari general del partit, Joan Herrera, ha posat l'èmfasi en la nova seu, que s'ubica al carrer Passatge del Rellotge. "Volem que aquest rellotge marqui el temps d'una nova esquerra", ha dit Herrera fent la similitud amb la nomenclatura del nou carrer.

Davant més d'un centenar de gent propera a ICV i el PSUC, Joan Saura ha volgut expressar alguns dels "molts sentiments" que s'han viscut a la seu del carrer Ciutat, "moments tristos" i moments "alegres", com les eleccions municipals de 1987, que van permetre a IC accedir al govern de Catalunya.

Saura també ha recordat l'any en què el PSUC va ser legalitzat, el 1977, i la història d'ICV, amb els seu orígens en la presentació pública el 1987 d'Iniciativa per Catalunya, una federació impulsada per l'ENE (Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra), el PCC, el PSUC i un ampli ventall d'independents i persones vinculades a diferents moviments socials.

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha coincidit amb Saura que la seu del carrer Ciutat ha escrit "una part de la història del país" i ha volgut commemorar els 33 anys d'història des que el PSUC es va instal·lar al local. Herrera s'ha mostrat esperançat en què la nova seu "sàpiga interpretar els reptes futurs" tal com ho va fer el PSUC al carrer Ciutat davant els reptes del s.XX.

El líder ecosocialista ha manifestat que la seu del carrer Ciutat ha significat l'"espai d'ebullició d'idees, l'àgora, l'espai de trobada entre allò públic i el privat" i ha posat la mirada en el futur amb la nova seu, al passatge del Rellotge, també al barri Gòtic. "Volem que aquest rellotge que serà la nova seu marqui el temps d'esquerres".

En l'acte també ha participat Lali Vintró, que ha expressat que aquest dilluns es "tanca una porta i se n'obre una altra", i ha afegit: "Que el millor que hi ha hagut dins aquesta porta, que és molt, passi sencer" a l'altra seu, "i que es quedi tancat a dins allò que de dolent també hem covat". "Nous temps, nous espais, noves idees, nova i vella gent. Vells i nous valors per una societat més igualitària, més lliure i més justa", ha expressat en el seu comiat a la històrica seu.

Un altre del ponents a l'acte ha estat l'historiador Andreu Mayayo, que ha repassat la història del local i els primers moments del PSUC, i ha apostat per evocar el treball d'aquest partit ja que "tal com està el panorama aquesta societat el que necessita és suc, suc, suc", ha dit. "Algú que lluiti no tan sols per l'autogovern de Catalunya, sinó també per la democràcia i per cohesionar aquest poble", ha afegit.

Al finalitzar l'acte, Saura i Herrera han descobert una placa commemorativa al vestíbul de l'entrada del carrer Ciutat, que deixa constància del pas del PSUC i ICV en aquest local.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios