www.diariocritico.com

Jaume Roures demana entrades més barates per a pel·lícules en català

La Generalitat diu que CiU volia minimitzar una Llei del Cinema que, en realitat, la federació volia més ambiciosa

La Generalitat diu que CiU volia minimitzar una Llei del Cinema que, en realitat, la federació volia més ambiciosa

El secretari de Cultura, Eduard Voltas, pensa que la llengua no és un impediment a l'hors d'escollir

martes 24 de agosto de 2010, 03:05h

El secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltas, ha instat CiU a aclarir si s'aplicarà la Llei del Cinema català tal com va sortir del Parlament -admetent, doncs, implícitament, que la federació governarà Catalunya després de les properes eleccions- , o la modificarà seguint la línia de les esmenes que "va mantenir fins a l'últim moment al Parlament i que rebaixaven l'exigència cap a les majors". Cal recordar que la federació va abstenir-se en la votació del dictamen que el 12 de maig va aprovar la llei del Cinema a Catalunya. Però les raons de l'opció van ser la manca de "l'obligació" explícita de que hi hagués quotes de pantalla que garanteixin l'equilibri lingüístic", és a dir que, contradient les afirmacions de Voltas, considerava els paràmetres del tripartit com una declaració de mínims. Tot i amb això, la formació va deixar ben clar que donava suport a la llei en la votació final.

Sigui com sigui, Voltas, en una intervenció a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha pronosticat que el govern que surti de les pròximes eleccions promourà mesures per incentivar el cinema en català. Alhora, ha titllat de "especulacions" les opinions que apunten a que el públic no anirà a veure cinema en català tot i l'oferta, i s'ha mostrat convençut que la gent consumirà amb normalitat en ambdues llengües. De tota manera, el número dos de Tresserras ha expressat de baixar el preu de les entrades no és la seva mesura "preferida".

Amb el seu posicionament, Eduard Voltas qüestionava al president de Mediapro, Jaume Roures, que ha instat aquest dilluns que la Llei del cinema aprovada al juliol pel Parlament incorpori mesures per incentivar el consum de cinema en català, entre les que ha plantejat la creació d'una xarxa pública de sales de cinema i la possibilitat que les entrades siguin més barates.

Roures ha fet aquestes manifestacions als periodistes abans de participar, al costat del secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltas, en una taula rodona sobre la Llei del cinema català organitzada per la UCE a Prada de Conflent (Catalunya nord).

El president de Mediapro s'ha mostrat partidari d'adoptar mesures previstes en la llei francesa del cinema, com per exemple que una part de l'entrada per a les pel lícules americanes es destini a fomentar el cinema local.

Alhora -i per això també ha tingut la resposta de Voltas- ha advertit del risc que una vegada hi hagi l'oferta de cinema en català la gent no vagi, per la qual cosa remarcat la importància de fomentar mesures en relació amb el preu, les prestacions i el tipus de sala, "en què podria jugar un paper important la xarxa pública de cinemes ".

"Si tenim cinema en català i la gent no ho veu tindrem un problema molt greu", ha assenyalat Roures, que ha lamentat també que les televisions públiques programin les seves millors pel·lícules divendres a la nit, competint directament per l'audiència amb les sales de cinema.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios