www.diariocritico.com

Cristià "profund", segons Arcadi Oliveres

Lluís Busquets presenta la seva Carta al Papa d'un creient crític on diu que l'església avui no pot tenir la visió de fa trenta anys

Lluís Busquets presenta la seva Carta al Papa d'un creient crític on diu que l'església avui no pot tenir la visió de fa trenta anys

Què quedarà de la visita de Benet XVI per als perdedors?, es pregunta l'historiador de la UAB Jaume Botey

martes 26 de octubre de 2010, 01:43h

L'escriptor Lluís Busquets I Grabulosa ha presentat aquest dilluns la seva carta-llibre al Papa, a propòsit del seu viatge a Barcelona i Santiago, com una anàlisi de la necessitat de canvi de l'Església, perquè "és monstruós que l'Església tingui la mateixa visió des de fa trenta anys ".

Busquets ho ha dit durant la presentació del llibre Carta al Papa d'un creient crític (Ara Llibres), en un acte a Òmnium Cultural a Barcelona al qual han acudit cent persones.

Lluís Busquets afirma que l'Església "tem el veritable missatge de l'Evangeli, i per això el mistificador", i que s'ha convertit en "una multinacional amb perills de fonamentalisme".

En la presentació del llibre, l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha assegurat que Busquets és un cristià "profund" que llança una crítica severa a l'Església per estar massa a prop del poder, el que a Espanya implica "trencar el Concordat" amb el Vaticà i renunciar a "subvencions" de l'Estat si aquest no dóna suport també a les altres religions. Ha destacat també la "opacitat" econòmica vaticana.

La teòloga protestant Nathalie Reverdin ha recordat que Luter no tenia objectius antieclesial, sinó que exigia canvis profunds, i Busquets "no crida a la deserció, l'apostasia ni la ruptura, sinó a un canvi des de l'Església".

La protestant suïssa -que ha dit participar a títol personal- ha explicat que, en els 25 anys que fa a Catalunya, tots els sacerdots "dialogants" que ha conegut havien estat a l'estranger i tenen un tarannà ecumènic.

El president del Centre ecumènic de Catalunya, el sacerdot Joan Botam, ha constatat que el llibre de Busquets posa passió, fe i esperança en "les tres complexitats" del llibre: pel destinatari de la carta ("en lluita amb ell mateix i amb el seu entorn "), per l'Església i per Catalunya, ja que demana una Conferència Episcopal Catalana.

L'historiador de la UAB Jaume Botey -membre de Cristians pel Socialisme i de Cristianisme del Segle XXI- ha destacat que el llibre reclama recuperar la visió de Jesús "des de la Història i des de baix: des dels pobres i els perdedors", mentre que l'Església "està tenint molts problemes per evangelitzar des dels perdedors".

Per això, avisa que no es pot evangelitzar des del poder, i s'ha preguntat què quedarà de la visita de Benet XVI per els perdedors, i ha instat a aprofitar la immigració musulmana per comprendre altres visions de Déu.

A més, Botey ha lamentat la manca d'encaix de l'Església amb la modernitat -ha destacat la ciència, el sexe-. Tot i així, ha demanat esperança, perquè la Història està "plena de pujades i baixades".

Que es tradueixi a l'espanyol

Per acabar, tant ell com Oliveres han desitjat que el llibre es tradueixi al castellà perquè el seu missatge arribi també a tots els espanyols que vagin a la Jornada Mundial de la Joventut de 2011, a Madrid.

Ja es van traduir al castellà els assajos de Busquets Última notícia de Jesús de Natzaret i La història oculta. Maria, mare de Jesús, i Maria Magdalena (Destino), dos llibres dels darrers anys, a més de la novel·la El testament de Moisès.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios