www.diariocritico.com

L'atorga la SOCS i és dotat amb 600 euros

Premi Lupa d'Or per al llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas

Premi Lupa d'Or per al llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas

L'edició de l'obra és a cura d’Ester Franquesa, llicenciada en filologia catalana, i del notari Lluís Jou

martes 21 de diciembre de 2010, 13:02h

El llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas, i editat per Ester Franquesa i Lluís Jou, ha estat guardonat amb el Premi Lupa d’Or que atorga la Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), filial de l’Institut d’Estudis Catalans. El guardó, dotat amb sis-cents euros, reconeix un text sobre sociolingüística catalana en format llibre editat durant l’últim any. L’acte de lliurament va tenir lloc a l’IEC el passat 16 de desembre. Durant l’acte, Joan Pujolar, professor dels estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, va pronunciar la conferència «Trajectòries lingüístiques dels joves catalans».

Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, coeditat per la Fundació Noguera i Marcial Pons, recull una desena d’articles sobre la regulació de les llengües en contacte, escrits per Josep Maria Puig Salellas (1924-2007), un dels juristes més destacats dels darrers cinquanta anys. Als textos, escrits entre 1983 i 1999, el notari   –que fou membre de l’IEC– basteix, de manera lúcida i crítica, els conceptes de llengua pròpia, llengua oficial, doble oficialitat i normalització lingüística. A més, el llibre inclou les dues lleis de política lingüística aprovades pel Parlament de Catalunya (1983 i 1998), en les quals Puig Salellas hi va contribuir, i diverses sentències en què el Tribunal Constitucional es pronuncia sobre l’ordenament jurídic de les llengües pròpies i oficials als territoris autònoms.

L’obra, a cura d’Ester Franquesa, llicenciada en filologia catalana, i de Lluís Jou, notari, és útil per a comprendre la regulació jurídica en contextos de llengües en contacte i per conèixer l’evolució de la normativa catalana i la jurisprudència del Tribunal Constitucional en aquesta matèria. També és un instrument indispensable per a la interpretació de les normes de l’Estatut del 2006 relatives a la llengua.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios