www.diariocritico.com

Des d'aquest dimarts

El Port de Barcelona s'enllaça amb Lió amb el primer tren que fa el recorregut per ample de via internacional

Els combois tindran 300 metres més i permetran un increment d'idèntica quantitat en tones de transport

martes 21 de diciembre de 2010, 18:38h

Aquest dimarts ha entrat en funcionament el primer tren de mercaderies que enllaça el Port de Barcelona amb Lió en ample de via internacional (1.435 mm) després d'una inversió de 337 milions d'euros. Permetrà transportar 300 tones més de càrrega circulant amb trens de 750 metres -fins ara eren de 450 metres-, a més de reduir en sis hores el temps de transport.

Així, la connexió ferroviària entre Espanya i França permetrà no haver de fer transbordaments a la frontera evitant ruptures de càrrega i la manipulació de les mercaderies, així com obrir una nova ruta cap a Europa entre el Mediterrani i el Mar del Nord.

L'entrada en servei d'aquesta connexió permet a Renfe realitzar trànsits internacionals de mercaderies a través del túnel del Perthús, que uneix Figueres amb Perpinyà, amb quatre trens setmanals que connectaran Barcelona amb Lió i Milà.

El corredor té una longitud total de 168 quilòmetres, dels quals 92 corresponen a vies d'ample convencional en què s'ha instal·lat un tercer rail en ample internacional, mentre que els 76 quilòmetres restants formen part de la futura connexió entre Barcelona i Figueres l'AVE Madrid-Barcelona-frontera francesa.

En declaracions als periodistes, el president del Port de Barcelona, Jordi Valls, ha explicat que l'autoritat portuària està realitzant una inversió de 10 milions d'euros en l'adaptació dels seus terminals de contenidors a l'ample de via internacional per a proporcionar un accés ferroviari a la futura terminal del moll de Costa.

Valls ha recordat la importància per al port d'aquesta operació, ja que per les seves instal·lacions passen el 80% de les importacions i el 50% de les exportacions de Catalunya, i ha ressaltat que entre gener i octubre el tràfic de contenidors transportats per tren ha crescut un 55%, mentre que el trànsit de vehicles ha augmentat un 21% en comparació amb el mateix període del 2009.

El president del port ha sostingut que es tracta de bones xifres, però que s'han de millorar. Així, ha apuntat a "no obsessionar-se únicament amb la construcció de la infraestructura, sinó també amb la seva gestió".

El secretari d'Estat de Transports, Isaías Táboas, ha sostingut que aquest primer corredor transfronterer de mercaderies és un "primer pas" per al Corredor Mediterrani, però "no és suficient". Així, ha assenyalat que "s'obre un nou camí de ferro sòlid" entre Catalunya, Espanya i Europa, cosa que tindrà un impacte positiu en la competitivitat i en la internacionalització de les empreses.

També a Tolosa i a Bordeus

Ha apuntat que el nou corredor permet acabar amb el coll d'ampolla a la frontera i que en un futur també hauran més trajectes a Tolosa i Bordeus. "L'objectiu és que el Corredor Mediterrani sigui un projecte prioritari per a la Comissió Europea", ha dit.

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha explicat que es tracta de "la millor inversió que es podia fer", ja que "s'ha d'exportar més i millor", i ha ressaltat que "el corredor enllaça la part més dinàmica d'Espanya amb la resta d'Europa", de manera que "Barcelona pot ser la gran porta del sud d'Europa".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios