www.diariocritico.com

Vicepresidenta i portaveu d'Unió, reelegida diputada de CiU, on anava de número 2

Joana Ortega: 'En la investidura d'Artur Mas hi ha massa tacticisme i manca de generositat per part de l'oposició'

Joana Ortega: "En la investidura d'Artur Mas hi ha massa tacticisme i manca de generositat per part de l'oposició"

"Volem acompanyar la societat, no segrestar-la".

miércoles 22 de diciembre de 2010, 15:00h

Veig Joana Ortega a la seu d’Unió, partit del que és vicepresidenta i portaveu. Acaba de sortir reelegida diputada per CiU, llista en la que anava de número 2, tot just darrera el presidenciable Artur Mas. L’he perseguida unes setmanes i coincidim, finalment, en l’interregne entre les dues sessions d’investidura, la vigília previsiblement que Mas sigui per fi elegit president. És dia de la grossa de la loteria i compleixo al peu de la lletra el compromís que vaig adquirir amb ella de no preguntar-li per la composició del futur govern.

- Quina valoració fa de la primera sessió, en què CiU només va obtenir els seus propis 62 vots?

- Després del bon discurs d’Artur Mas, de ma estesa, he vist una resposta poc responsable per part de l’oposició. Primer, perquè la realitat de les eleccions l’avala, i segon, perquè estem en una situació de crisis que reclama actuacions ràpides per part del nou govern. Per tant, resposta irresponsable, excés de tacticisme i manca de generositat especialment de qui encara està ocupant el Govern. Puc entendre que no votin a favor, però tant PSC com PP si s’haguessin abstingut haurien fet el que CiU ha fet tantes vegades en pro de la governabilitat.

La veritat és que veig als socialistes amb un discurs desorientat que no sap trobar el to.

- Alguns creuen que Montilla hauria hagut de fer con Felipe González l’any 1996. Primer va aguantar i respondre a la sessió d’investidura d’Aznar i després va plegar com diputat.

- Jo respecto el que ha fet Montilla, conscient de la debacle que han patit. El que no deixa de ser incongruent és veure’l assegut al Parlament en actitud passiva, com si el debat no anés amb ell.

Em dona la sensació que per als socialistes, la política que seguiran serà la mateixa, no els interessa ni la governabilitat del país ni la corresponsabilitat. De manera que aquests dies Montilla sembla que sigui però que no hi és. Un ha de ser responsable fins a l’últim dia i ser capaç de fer una transició fàcil.

- La normativa electoral dilata els terminis fins l’elecció de president i la formació de govern, de manera que ara caldrà prendre decisions ràpides., Quines seran les que visualitzin el canvi en els primers 100 dies, aquells que se li atorguen de gràcia?

- Artur Mas ha deixat clars quins seran els eixos per recuperar i redreçar el país. La primera, mesures per treure el país de la crisi mitjançant canvis a l’Administració, que hagi diner circulant, ajudar les pimes i els autònoms, modificar l’impost de successions, juntament amb altres mesures que demostrin un canvi d’actitud com ara la supressió de la limitació de circulació a 80 per hora als voltants de Barcelona. Mas demostrarà un canvi d’actituds i voldrà acompanyar la societat, no segrestar-la. A tot això s’uniran mesures d’austeritat. Tothom s’haurà d’estrènyer el cinturó.

- Hi ha el perill que la víctima de la manca de recursos siguin las polítiques socials?

- No ho ha de ser, però sí que s’hauran de canviar les prioritats. És evident que si no tens no podràs repartir. Per tant, la primera política social és crear llocs de treball i això passa per ajudar les empreses i els autònoms. D’altra banda, incentivar tot el que és ajut a la família. Potser hem recolzat la gent que no volia tenir fills i ara potser hem d’ajudar les famílies que en volen tenir.

Potser no hem d’apostar tant per la dependència i més per l’autonomia personal.

- Unió aporta l’accent social a la coalició.

- L’accent és del conjunt de CiU però Unió hi aporta una ànima humanista. Aquesta inquietud social s’ha vist en el programa electoral i es veurà en el govern.

- A més de moltes altres virtuts dels candidats, l’electorat potser ha valorat també aquest cop que Convergència i Unió es presentava unida, sense esquerdes. Queden lluny les disputes Duran-Mas, Sánchez Llibre-Felip Puig… No hi ha notícies ja de dissensions dins la coalició i això inspira confiança, no?

- A Convergència i Unió hem acabat un període d’encaix que s’inicia quan Jordi Pujol deixa de ser el líder màxim i crec que ara la sintonia entre Mas i Duran és total. Cadascú ha sabut trobar el seu espai i la suma de tots dos ha ajudat tothom a sumar i a no crispar. Per exemple és bo que la gestió a Madrid estigui dins l’agenda. Treballar per Catalunya des de totes les trinxeres és positiu i això s’ha reflectit en els resultats.

Li diré una altra cosa: aquesta travessia del desert ens ha madurat a tots i la ciutadania acaba premiant el que veu dynamice.

- S’ha parlat en excés del "govern dels millors". No generarà una certa frustració segons quins siguin els consellers?

- Ara hi ha tot un equip de gent que ha tingut responsabilitat en el passat, d’altra banda hi ha gent que aporta joventut amb experiència política però, a més, Mas i Duran han primat per damunt de tot buscar els millors perfils. Estan a CiU? Possiblement, però com que volem un Govern que respongui a la societat hi haurà gent nova vinculada a la societat civil i Mas els anirà a buscar per cobrir des de la primera línia –els consellers- fins a la quarta. Mas ja ha advertit que no vol ni quotes de partit ni de sexe.

La feina no serà fàcil i entenc que hagi gent que tingui por de no poder fer res si no hi ha recursos.

- Recursos… temen trobar-se els calaixos buits i altres coses que ni saben?

- Crec que no tots els departaments han actuat amb la responsabilitat que calia esperar. Han compromès diners que no tenien i han pres decisions quan estava cantat que deixarien el govern. A més de les finances hipotecades han hipotecat projectes de futur. Per tant, caldrà fer una auditoria i la situació real no la sabrem fins al cap de tres o quatre mesos.

- S’haurà de ser prudent, però, per no espantar els mercats.

- S’haurà de ser molt sincer i clar, amb un govern molt transparent. A més demanaria una oposició responsable. Que no demani grans actuacions quan no hi ha recursos. Per això hem de demanar el pacte fiscal per rebre un tracte just.

- El pragmatisme propi del futur govern crearà desencís a més d’un?

- En campanya hem estat molt clars en no fer promeses, més enllà dels 80 per hora i l’impost de successions. Amb complicitat de la ciutadania podem aconseguir moltes coses.

- Em refereixo a ralentitzar el sobiranisme.

- Hem d’avançar nacionalment. Però Mas també ho va dir ahir: ara no estem per referèndums ni volem dur el país a la frustració.

El dret a decidir és recolzat per molta gent. Decidir què? Un finançament just que no vol dir deixar de ser solidaris, però que alhora t’asseguri com a mínim els mateixos serveis que els altres. No podem renunciar a l’ambició nacional de Catalunya, que passa primer per la persona i el dret a una vida digna -en el treball, l’habitatge, la família- i per una societat no intervinguda. En definitiva, Catalunya pot créixer tot el que vulgui i no té límits.

- D’aquí cinc mesos hi haurà eleccions municipals. Aquesta immediatesa és bona tenint en compte que agafa CiU tensionada i amb la maquinària electoral ben travada?

- Ens va bé perquè estem molt motivats, amb l’embranzida de que anem davant i amb una gran fortalesa tot i que som conscients que ara hem tingut un vot prestat. Sortim forts, cohesionats, amb ganes de treballar i crec que podrem assolir algunes alcaldies insòlites fins ara com Barcelona, tornar a tenir un paper a Lleida i fins i tot a Girona, i recuperar llocs on ja havíem estat com Mollerussa, Plata d’Aro, Vilafant, Palamós…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios