www.diariocritico.com

Presa de possessió d'Amrani com a secretari general de la UpM

Mas afirma que Catalunya s'implicarà en el suport a la democràcia als països àrabs igual que el món ho va fer amb Espanya

Trias remarca que cal que les polítiques euromediterrànies responguin a les demandes dels pobles

martes 05 de julio de 2011, 15:37h

La Unió pel Mediterrani (UpM) vol tenir veu i estar present en la 'primavera àrab', objectiu que aquest dimarts s'ha posat de manifest a Barcelona en l'acte oficial de presa de possessió del marroquí Youssef Amrani com a secretari general. En el transcurs de l'acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que Catalunya vol implicar-se en l'ajut als països àrabs que inicien la seva via de democratització igual que la comunitat internacional ho va fer amb Espanya al seu moment. Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias ha demanat que les polítiques dels països euromediterranis tinguin correspondència amb la voluntat dels seus ciutadans.

Per part del Govern espanyol, la titular d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha assegurat que "la UpM té molt a dir i molt a aportar en aquest nou context" que es dóna des d'aquest any a la regió, després del triomf de les revolucions a Tunísia i Egipte i els canvis constitucionals al Marroc. El nou secretari general ha assegurat que el nou context és una oportunitat única perquè hi hagi un abans i un després en les relacions entre ambdues riberes de la Mediterrània i que impliquin "la creació d'una zona d'estabilitat i prosperitat a la regió". La ministra espanyola ha afegit que ara "s'obren noves oportunitats i llibertats" a la regió euromediterrània, el que catapultarà i enfortirà la UpM, permetent també la consolidació de les relacions entre nord i sud del 'Mare Nostrum'. Tant Jiménez com el ministre francès d'Exteriors, Alain Juppé, han expressat tot el suport de França i Espanya als nous governs tunisià i egipci que han sorgit després de les revolucions d'aquest hivern. Segons Juppé, la llibertat i modernitat s'estan expandint cap al sud, situació amb la qual França es compromet i es "mobilitza", destacant la seva plena voluntat de col·laborar amb ells, mentre que Jiménez ha celebrat les noves condicions històriques que ha definit com molt especials. Des del nou govern d'Egipte, el primer subsecretari d'Exteriors, Ahmned Fathallad, també s'ha referit a la 'primavera àrab', cosa que no han fet explícitament el nou secretari general de la UpM i el ministre marroquí d'Exteriors, Taïb Fassi Fihri , encara que ha recordat a tots els seus homòlegs que "sempre" trobaran al seu país un bon interlocutor, i ha instat a celebrar noves cimeres a nivell euromediterrani. Per la seva banda, Artur Mas ha assenyalat que Catalunya s'implica i vol treballar amb tots els països àrabs que han iniciat una transició democràtica, igual que fa 35 anys van ser molts els suports des de l'estranger que van recolzar la democratització d'Espanya. També ha estat present a l'acte el flamant alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha celebrat que es reforcin les relacions euromediterrànies amb aquest nomenament, i ha demanat que aquestes polítiques "responguin a les aspiracions dels pobles". La nota de color l'acte l'ha protagonitzat el nou secretari general de la UpM -que va ser durant l'etapa olímpica cònsol marroquí a Barcelona- quan el ministre marroquí d'Exteriors ha recordat en to irònic que és 'merengue': "Prefereix el Madrid al FC Barcelona. No sé com s'ho farà però segur que amb la seva experiència diplomàtica es sortirà amb la seva".
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios