www.diariocritico.com

Com és habitual, d'acord per atacar als beneficis per la nació

El PSC i el PP practiquen el 'filibusterisme' contra Catalunya posant traves al pacte fiscal

El PSC i el PP practiquen el 'filibusterisme' contra Catalunya posant traves al pacte fiscal

Ambdos partits d'obediència espanyola eviten posicionar-se en moments que els poden ser perjudicials per als seus interessos

El PP i PSC han apostat aquest dimarts per dilatar els treballs de la comissió parlamentària sobre el concert econòmic català més enllà del 31 d'octubre, data en què estava previst que es presentessin les conclusions. És a dir, han posat en pràctica allò que als Estats Units és conegut com 'filibusterisme', i que es concreta en dinamitar propostes governamentals només pel fet d'obstaculitzar, sense tenir alternatives constructives al voltant de les mateixes. Després, sortiran fent veure que es barallen, però quan es tracta de qualsevol avanç per Catalunya, demostren recurrentment la seva sintonia contrària. Josep Pla sabia ben bé de què parlava.

Els populars han presentat un escrit tant a la Mesa del Parlament com a la taula de la comissió -que presideix Jordi Turull (CiU)- on així ho demanen, mentre que el PSC ja es va mostrar favorable a que no es tanquessin els treballs a menys d'una setmana perquè comenci la campanya electoral. D'acabar les conclusions el 31 d'octubre, aquestes podrien ser sotmeses a votació en l'últim ple abans de les eleccions previst per als dies 2 i 3 de novembre, el que obligaria a PP i PSC a posicionar-se sobre el concert abans dels comicis. En roda de premsa al Parlament, el portaveu del PP al Cambra, Enric Millo, ha justificat que la "complexitat" dels treballs i la suspensió de la sessió de la setmana passada recomanen ampliar els terminis en què inicialment s'havia previst tenir les conclusions llistes. Per a la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, no es pot sotmetre a debat les conclusions de la comissió "en el marc d'una precampanya electoral". A les files d'ERC, el seu portaveu parlamentària, Anna Simó, ha considerat innegociable retardar els treballs de la comissió, i ha afirmat que no hi ha millor marc que una campanya electoral per saber que opinen tots els partits sobre aquesta qüestió. Els republicans recorden que ja es va aprovar per endavant que les conclusions acabarien el 31 d'octubre, pel que veuen com una maniobra política que PP i PSC tractin d'ajornar els treballs perquè la seva posició sobre el concert no els passi factura a les urnes. La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha precisat que la prioritat del seu partit és que el Govern doni a conèixer la seva proposta sobre el concert davant de novembre, i ha avisat que els ecosocialistes no seran "presoners" d'una data. Ampliar els treballs Tot i que la data del 31 d'octubre la van pactar bilateralment CiU i ERC quan van acordar crear la comissió, Turull ha obert la porta a ampliar els treballs: "No hi ha res inamovible". A CiU donen prioritat a acabar els treballs dins del termini establert encara que això suposi intensificar els treballs dels diputats que estan dedicats a aquesta qüestió.