www.diariocritico.com

L'actual quadrant "és suficient", segons la Generalitat

Els horaris comercials no es liberalitzaran

"Ningú pot creure que els establiments vendran més pel fet d'obrir més hores", creu el director general de Comerç, Josep Maria Recasens

El director general de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha rebutjat la liberalització d'horaris comercials a Catalunya, a diferència del govern autonòmic de Madrid.

"72 hores a la setmana repartides en un màxim de 12 hores al dia i un màxim de vuit festius anuals d'obertura són més que suficients per atendre les demandes i les necessitats de compra dels consumidors", ha explicat Recasens en declaracions a Rac 1 recollides per Europa Press. Aquestes declaracions arriben després que la Comunitat de Madrid hagi anunciat aquest dijous la seva intenció de liberalitzar els horaris del mitjà comerç (botigues de fins a 750 metres quadrats), que podran obrir tots els dies de l'any i sense restriccions d'horari. El Consell de Govern d'aquest dijous ha estudiat un informe de la conselleria d'Economia que prepara una normativa que es cenyeix a aquests dos aspectes: permetrà la liberalització del mitjà comerç i, a més, l'obertura dels comerços especialitzats en mobles, bricolatge, vehicles, joguines, articles esportius i de construcció tots els dies festius. Recasens ha assenyalat que el Govern vol mantenir el criteri establert en la Llei d'horaris comercials aprovada pel Parlament, perquè "l'actual legislació preveu la possibilitat que cada comerciant pugui adaptar el seu temps d'obertura segons el producte que ven i la zona on es troba ". El director general de Comerç ha afegit que l'objectiu de l'ordenació comercial a Catalunya és preservar tots els models de distribució comercial existents, i ha subratllat que "la llei preveu un ampli i raonable ventall d'excepcions en la regulació general". "Ningú pot creure que els establiments vendran més pel fet d'obrir més hores", ha sostingut Recasens, i ha assenyalat que els que defensen l'obertura en festius pensen que podran beneficiar captant més quota de mercat. El responsable català de la matèria ha subratllat que "l'únic que comporta per a les petites empreses comercials obrir els diumenges és un increment de costos que no poden suportar", de manera que ha defensat el model de coexistència de formats, el que passa per la regulació dels horaris comercials. "És necessari decidir els festius comercials que puguin tenir el màxim rendiment econòmic", ha reblat.