www.diariocritico.com

Finestreta única electrònica

CiU i els socis de Govern aproven la Llei d'Ús de Mitjans Electrònics que facilita els tràmits administratius

Amb la novetat, s'estableix "el model català d'administració electrònica", afrirma Jordi Ausàs

jueves 29 de julio de 2010, 15:39h

El Parlament ha aprovat amb els vots a favor del tripartit i CiU i l'abstenció del PPC i el grup mixt la Llei d'ús de mitjans electrònics al sector públic de Catalunya que ha de contribuir a avançar en la transformació de les administracions per consolidar un model propi d'administració electrònica. La llei, que compromet la Generalitat a posar els mitjans necessaris perquè les administracions facin un us intensiu de les tecnologies de la informació, preveu que tant els ciutadans, com les empreses i les entitats del país no hagin de presentar diverses vegades la mateixa documentació en diferents administracions, de manera que simplifica els tràmits amb una finestreta única electrònica.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha defensat l'avenç que significa aquest model per fer més ràpida, àgil i transparent la relació amb les administracions. Ausàs ha destacat que amb l'aprovació de la norma "es desenvolupa el model d'administració electrònica" per al conjunt de les entitats del sector públic de Catalunya "establint el model català d'administració electrònica". Un model que ha subratllat que es caracteritza per la "corresponsabilitat" de les diverses administracions públiques en definir les estratègies i en compartir els instruments i les mesures.

A més, ha destacat la importància de la llei que ha de simplificar els tràmits amb les administracions precisament en un context de crisi, en què "l'impuls de l'administració electrònica ha de merèixer una atenció preferent", pel "benefici directe" que suposa en forma de "reducció de càrregues administratives" que representa, al capdavall, "estalvi de temps i recursos econòmics" i "increment de l'eficàcia i l'eficiència".

La secretaria de Funció Pública i Modernització de l'Administració del Departament de Governació ha destacat que amb el model propi d'administració pública s'estableix la finestreta única de les administracions públiques catalanes i alleugerir la càrrega de documents que cal aportar per qualsevol tràmit.

Durant la presentació de la llei, Ausàs ha destacat que en el procés fins a l'aprovació, s'han assentat les bases de la cooperació administrativa amb la signatura convenis entre administracions, amb la tresoreria general de la seguretat social, el ministeri d'Administracions Públiques i més de 10 col·legis professional, acords que "permeten oferir ja a totes administracions públiques catalanes la consulta de les seves dades". Cosa que ha aixecat recels entre l'oposició.

També s'han creat plataformes tecnològiques que fan possible la interoperabilitat, com la Plataforma l'Integració i Col·laboració Administrativa (PICA), o la Plataforma de Col·laboració Interadministrativa (PCI), que ja el 2009 van permetre estalviar la presentació de 500.000 documents, amb el conseqüent "estalvi de temps, tràmits i recursos econòmics".

El 2010 s'han reduït també la presentació de 500.000 documents només en un semestre. 1.900 treballadors públics s'han format per aplicar els nous models d'administració electrònica. Segons Ausàs, ja ara la meitat dels tràmits entre ciutadans Generalitat i ajuntaments ja es fa de manera virtual mitjançant el consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC)

La última llei, si més no abans de vacances

La Llei d'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya -aprovada per 117 vots a favor del tripartit i CiU i 16 abstencions de PPC i grup mixt- ha estat molt probablement la última llei d'aquesta legislatura. Si més no, la d'aquest dijous ha estat la última sessió plenària del Parlament abans de les vacances.

En un ambient generalitzat de comiat en la sessió plenària d'aquest dijous, el president del Parlament, Ernest Benach, davant la "certesa que aquest és el darrer ple del període de sessions", ha desitjat als diputats bones vacances.

"Hem viscut uns darrers mesos complexos de gran intensitat política i de vegades carregats de massa tensió", ha manifestat, i ha afegit: "Confio que l'estiu ens retorni aquest punt de tranquil·litat necessari per afrontar la vida a tots plegats i ens doni energia per afrontar el futur el les millors condicions possibles".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios