www.diariocritico.com

Recull complementat amb pintures de Montserrat Gudiol

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí celebra el centenari del naixement del poeta lleidatà Màrius Torres

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí celebra el centenari del naixement del poeta lleidatà Màrius Torres

La mostra s'inaugura l'1 d'octubre i finalitza el 24 del mateix mes

miércoles 29 de septiembre de 2010, 19:20h

El proper divendres, 1 d’octubre, el Museu de la Vida Rural inaugura la seva nova exposició temporal a partir de les 19.30 hores Es tracta d’una retrospectiva sobre la figura del poeta, metge i músic Màrius Torres, en l’any del centenari del seu naixement. La mostra romandrà al Museu fins al dia 24 d’octubre.

Màrius Torres. Poeta, metge, músic (1910-1942) ens acosta a la poesia simbolista de l’autor lleidatà mitjançant un recull de la seva obra complementada amb pintures de Montserrat Gudiol. Englobada dins els actes d’homenatge que se li estan retent al poeta en motiu del seu centenari, especialment a la seva Lleida natal, podrem comprovar en aquesta mostra com la força dels versos de Torres no ha perdut, malgrat els gairebé vuitanta que han passat des de la seva mort, força ni vigència.

Nascut en el si d’una família benestant lleidatana, Màrius Torres encaminà els seus passos, seguint la tradició familiar, cap a la medicina. L’any 1935 una tuberculosi l’obligà a ser internat al sanatori de Puig d’Olena, a Sant Quirze Safaja. És precisament la malaltia, que fa de Torres un poeta en majúscules, ja que és durant els últims anys de la seva vida que escriu el gruix de la seva obra. Alenat per figures com Carles Riba o Joan Sales, i sense abstreure’s ni de la convulsió del període en què és immers el país, ni de la seva complicada situació personal, la poesia cada cop més simbòlica i perfeccionista de Torres gira al voltant dels grans temes: mort, religió i amor. A l’edat de 32 anys, l’any 1942, Màrius Torres expira al sanatori, allunyat de la seva família i dels seus amics, però acompanyat per les amistats cultivades al llarg de la seva estança a la institució.

L’educació infantil, també al Museu

El mateix divendres, una estona abans de la presentació, la Sala d’actes del Museu acollirà la xerrada L’educació del segle XXI, a càrrec d’Enric Queralt, inspector del Departament d’Educació. Serà el tret de sortida per a l’exposició L’educació infantil, que serà al Museu fins el 12 d’octubre, i que ha creat el Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberà i l’Associació de Mestres Rosa Sensat Xarxa Territorial d’Educació Infantil de Catalunya. Es tracta d’una mostra sobre la feina pedagògica feta durant els darrers anys per la mateixa xarxa.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios