www.diariocritico.com

El seu fill, Miquel, destaca que no s'hagi dispersat la dignitat del llegat

El fons unitari de l'arqueòleg Pere de Palol surt a la llum gràcies a l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica

El fons unitari de l'arqueòleg Pere de Palol surt a la llum gràcies a l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica

El fons conté més de 22.000 fotografies, gravats i referències inèdites fins ara

miércoles 14 de abril de 2010, 15:24h

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) a Tarragona ha presentat aquest dimecres, i per primera vegada, el fons unitari de l'arqueòleg Pere de Palol. Segons Isabel Rodà, directora de l'ICAC, que el centre aculli de manera unitària el conjunt de la mostra és d'una "importància màxima" tant per al mateix institut com per a la ciutat de Tarragona. De la seva banda, el fill de Pere de Palol, Miquel de Palol, ha destacat que la dignitat del llegat del seu pare no s'hagi dispersat, que estigui organitzada de manera útil i, sobretot, que permeti la continuïtat de les investigacions. El fons conté més de 22.000 fotografies, gravats i múltiples referències inèdites fins al moment.

De manera més concreta, la responsable de documentació de l'ICAC, Raquel Muñoz, ha detallat que en el material, ja ordenat i classificat, hi ha fotos, diapositives, negatius i plànols dels diferents projectes en els que va treballar. Muñoz ha destacat la gran quantitat de correspondència enviada i rebuda per Pere de Palol amb altres investigadors i que serveixen per acabar de completar la història de l'arqueologia del moment.

A més, entre el material rebut també hi ha tesis i treballs d'alguns dels estudiants als que va formar.

Muñoz ha explicat també que l'objectiu més important és acabar de digitalitzar una petita part de l'obra de Palol encara pendent. Des de l'any 2006, la biblioteca de l'ICAC ha estat treballant en la identificació, descripció, catalogació i custòdia del fons documental de Palol.

L'obra de Palol arriba a més de 280 títols entre llibres, articles i ponències que plasmen la transformació i continuïtat entre el món romà i el tardoantic, el món visigòtic i la cristianització de l'aristocràcia.

Per aquells investigadors o universitats que vulguin conèixer de primera mà el fons i l'arxiu caldrà dirigir-se a l'ICAC i omplir un full informatiu de manera que es concertarà una visita individualitzada perquè aquesta sigui el 'més directa i detallada possible'.

Pere de Palol a Tarragona i a la resta del país

Entre la gran quantitat d'investigacions que Pere de Palol va dur a terme cal destacar les dutes a terme a la Necròpolis de Tarragona, o bé, la presidència del Congrés Internacional d'Arqueologia Clàssica celebrat a Tarragona l'any 1993.

A la resta del país, és important parlar de les intervencions fetes a Roses, Empúries o a Fornells (Illes Balears).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios