www.diariocritico.com

Molest amb el Govern espanyol

El primer ministre de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Abdel Kader, lloa l'actitud de Catalunya vers la seva causa

Critica a Moratinos que no prengui part en el conflicte que els enfronta amb el Marroc i també per la seva responsabiloitat en l'expulsió de l'activista Aminetu Haidar

lunes 19 de abril de 2010, 11:13h

El govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) està molest amb l'actitud de l'estat espanyol, antic colonitzador del Sàhara Occidental, respecte el conflicte amb el Marroc. 'Tothom sap que el govern actual s'inclina més cap a no molestar el Marroc, sinó tot el contrari', ha explicat el primer ministre de la RASD, Abdel Kader. El número dos del govern sahrauí recrimina al ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, que no prengui part en el conflicte i assegura que va tenir responsabilitat en el fet que el govern marroquí expulsés la pacifista Aminetu Haidar el novembre passat. En canvi, Kader considera 'positiva' l'actitud del govern i el parlament catalans respecte el conflicte.

Kader considera que no es pot jutjar Catalunya per l'actitud de l'Estat espanyol, ja que el govern català té limitades les competències en política exteriors. El primer ministre ha dit des de Rabuni, la capital admibnistrativa de la RASD, ubicada als campaments de refugiats d'Algèria, que 'és clar' que les relacions que el Front Polisari té amb Catalunya són millors que les que té amb Espanya.

El primer ministre sahrauí ha destacat com a fet positiu que Barcelona fos la seu, el novembre passat, de la conferència de solidaritat i suport al Sàhara Occidental, la Eucoco. Aleshores, una delegació del govern català va rebre els màxims mandataris de la RASD. A més del govern, 'també els municipis, les ONG i les universitats catalanes han mostrat sempre el seu suport', ha destacat Kader, qui ha celebrat que el Pralament de Catalunya hagi acordat diverses resolucions a favor del Sàhara.

Kader ha criticat l'actitud de Moratinos en la cimera entre la Unió Europea i el Marroc que es va dur a terme el mes passat a Granada, sota la presidència espanyola de la UE. Per a Kader, Moratinos hauria de prendre una posició clara sobre el conflicte i deixar d'estar-ne el marge. En aquella ocasió es va debatre sobre l'estatut avançat del Marroc sobre el Sàhara i el rei del Marroc, Mohamed VI, va defensar una solució basada en una 'àmplia autonomia en el marc de sobirania del regle i de la seva integritat nacional i territorial'. El Front Polisari, però, reivindica que la solució ha d'estar basada en el que els sahrauís determinin en referèndum.

El Marroc i la RASD estan enfrontats en un conflicte que ja fa 35 anys que dura. Quan es va signar l'alto al foc el 1991, l'ONU va desplegar una missió a la zona amb l'objectiu de convocar un referèndum d'autodeterminació. La consulta, però, encara no ha arribat i els sahrauís estan perdent la paciència, fins al punt que no descarten tornar a agafar les armes en el termini d'un any.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios