www.diariocritico.com

S'espera un estiu complicat pel que fa els incendis

Les millores per als bombers que presenta Joan Saura no convencen als afectats, que li retreuen no haver-los consultat

Les millores per als bombers que presenta Joan Saura no convencen als afectats, que li retreuen no haver-los consultat

La nevada del mes de març i les ventades han perjudicat ostensiblement el territori català

viernes 04 de junio de 2010, 14:43h

La Generalitat ha destinat 70 milions d'euros en prevenció i millores per als bombers. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura s'ha encarregat de presentar unes novetats que no han satisfet als professionals que s'han acostat al Parlament -convocats per UGT, CCOO i CATAC- que les han considerades insuficients i sobre les quals no se'ls ha consultat. També consideren injust que calgui fer hores extres per donar un servei més ampli al llarg de l'estiu.

La gran nevada del mes de març, i els episodis de ventades, han deixat els boscos de tot el territori català en unes condicions "especialment perilloses per als incendis forestals", ha alertat el conseller d'Interior, Joan Saura. Hi ha risc d'incendis i, "més encara", risc de "simultaneïtat" de focs. Als efectes devastadors que neu, pluja i vent han causat en els boscos cal sumar-hi el risc que cada anys suposen els incendis derivats de l'activitat agrícola, concretament la sega de blat. L'any passat "el 80% de les hectàrees cremades" van ser per focs agrícoles. S'espera per contra un estiu "més humit i fresc".


L'incendi d'Horta va ser "una tragèdia terrible", admet Joan Saura. Malgrat durant la campanya passada no va registrar-se una xifra d'hectàrees cremades massa alta, va ser, a causa d'aquell foc, "una de les pitjors campanyes". Va ser dels "més complicats que mai ha patit Catalunya, per l'orografia del terreny i per les condicions climàtiques". Per als cinc bombers morts, i també per als dos pilots morts en un accident fa poc a Castelló, Saura ha volgut tenir "un record" el dia en què s'ha presentat la campanya forestal al Parlament.

80% d'incendis agrícoles

La sega de blat va provocar durant la campanya passada el 80% dels incendis. En total van ser més de 7.000 les hectàrees cremades a causa d'una guspira provinent de maquinària agrícola. Són, a més, incendis que acostumen a succeir-se amb gran simultaneïtat, una característica capaç de "col·lapsar la capacitat d'extinció d'un país", ha advertit el conseller.

Horta portarà millores als Bombers

Els Bombers estrenaran diverses mesures per aquesta campanya forestal. Cal destacar la incorporació d'una potent càmera de vídeo que anirà instal·lada en un helicòpter que entrarà en funcionament en els incendis forestals importants. Aquesta càmera permetrà al cap de l'operatiu rebre imatges aèries en directe des del Centre de Comandament Avançat.

La càmera disposa de tres visions diferents. La primera és la d'una càmera òptica normal, que dóna al cap de l'operatiu la mateixa visibilitat que si es trobés al damunt de l'helicòpter i lipermet, per tant, veure l'evolució del foc. La segona mostra el relleu com si es tractés d'un mapa i a on la posició de l'helicòpter apareix al centre de la pantalla. En aquesta apareix també la posició dels efectius terrestres. La tercera visió és tèrmica. Aquesta serà de gran utilitat per detectar els punts calents des de gran distància i amb condicions de visibilitat complicades.

GPS en totes les emissores

Totes les emissores del cos de Bombers estaran equipades amb un localitzador GPS. D'aquesta manera el cap podrà saber en tot moment la posició exacta dels seus efectius.

Furgonetes per fer relleus i cascos pels focs forestals

Una altra de les novetats seran 16 vehicles, que seran furgonetes, per fer relleus en els incendis. Fins ara, la tasca de portar els bombers fins a la seva ubicació en un incendi, quan han de rellevar els seus companys, la feien els mateixos vehicles implicats en l'operatiu d'extinció. Aquests 16 vehicles possibilitaran que no s'hagi de moure els camions per fer aquestes funcions. Les furgonetes agilitzaran també l'arribada d'aliment, aigua o benzina fins als punts avançats.

A partir de l'1 de juny tots els bombers, també els peons (auxiliars forestals fins la campanya passada) hauran de posar-se casc pels focs forestals.

En total seran 2.451 bombers professionals, 2.478 bombers voluntaris i 937 peons el personal que integrarà el cos de Bombers en aquesta campanya forestal.

L'estat dels boscos preocupa també a Baltasar

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha explicat que la temporada d'incendis del 2009 va ser "una de les més dures de la història", sobretot per la mort de cinc bombers a Horta de Sant Joan. Baltasar ha remarcat que la intensa nevada de principis de març ha suposat importants destrosses als boscos de Girona. A tot Catalunya van quedar afectades 147.871 hectàrees, que representa el 7,39% de la superfície forestal total.

Per això, s'han reforçat brigades forestals per retirar les branques trencades i caigudes i s'han ajudat les empreses que aprofiten la fusta. En total, dels 70 milions d'euros invertits en la campanya forestal d'aquest estiu, 43 són en ajudes i treballs de prevenció i gestió forestal.

Fins el 15 de juny, inici de la campanya forestal d'estiu, hi haurà 145 brigades forestals, que donen feina a 570 persones, 125 de les quals suposen llocs de feina de nova creació. Aquestes brigades ja han obert 700 kilòmetres de camins forestals dels 900 previstos.

Per prevenir incendis, s'han fet 2.500 inspeccions i des del 15 de març està prohibit fer foc en zones rurals sense permís. S'han donat 28.500 autoritzacions, 18.000 de les quals són agrícoles.

El conseller de Medi Ambient també ha destacat el paper dels Agents Rurals, que disposaran de més mitjans i s'incorporaran plenament en el sistema de Protecció Civil de Catalunya, per coordinar-se millor amb Mossos i Bombers, tant en la prevenció com en la investigació dels focs. A més, ha recordat que abans del 2011 hi haurà nous agents majors que en l'actualitat estan fent les oposicions.

Les agrupacions de defensa forestal (ADF) també es veuran reforçades, amb terminals de comunicacions de la xarxa Rescat, GPS i noves cisternes. A més, es faran proves amb un nou retardant, un adob fet amb polifosfat amònic, que permet obrir ràpidament franges ignífugues, sobretot en camps de cereals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios