www.diariocritico.com

Ha de garantir el lideratge del continent en la matèria

Barcelona acull el projecte europeu PRACE d'integració de la supercomputació

Els governs català i espanyol invertiran 100 milions d'euros perquè el supercomputador Mare Nostrum esdevingui un node del 'Partnership for Advanced Computing in Europe'

miércoles 09 de junio de 2010, 16:13h

Barcelona ha acollit aquest dimecres la posada en marxa del PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), un projecte europeu d'integració de la supercomputació. El Comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó, ha destacat la importància d'aquesta fita que ha de garantir el lideratge d'Europa en la supercomputació. "Els esforços aïllats porten a una fragmentació, a una progressiva decadència", ha dit. "I la integració pot permetre grans avanços en aquesta matèria", ha afegit. Barcelona serà una de les ciutats que acullin la infraestructura. El govern català i l'espanyol faran una inversió de 100 milions d'euros a 2012 per convertir el supercomputador Mare Nostrum en un node del PRACE.

Majó ha assegurat que la constitució d'aquest projecte és un pas important perquè 'aporta infraestructura de recerca al país' i ha afegit que la Generalitat porta temps treballant amb el govern estatal perquè el Mare Nostrum sigui un dels nodes d'aquesta xarxa europea. El comissionat ha recordat altres infraestructures importants per a Catalunya com ara el Sincrotró Alba, que l'han consolidat com a cluster de recerca a l'Europa mediterrània.

Per la seva banda el secretari d'Estat de Recerca, Felipe Pétriz, ha afirmat que, amb el PRACE, 'la suma de potencial i la metodologia adequada' permetran augmentar la capacitat de resposta en l'àmbit de la recerca. A més, ha comentat que aquest projecte 'donarà forma a un nou ecosistema europeu de supercomputació, capaç de competir amb els Estats Units i Àsia, que contribuirà a millorar les capacitats cientificotènciques europees i facilitarà la creació d'un nou mercat en tecnologies d'altes prestacions'.

Els socis principals aportaran entre 400 i 500 milions d'euros els propers cinc anys per a la instal·lació i operació de supercomputadors, que se sumaran als 70 milions que doni la Comissió Europea. Les aportacions es faran cada any per part d'un soci. En el cas de l'estat espanyol, es farà una inversió de 100 milions el 2012, que serà costejada al 50% pels governs català i espanyol.

En l'acte de constitució del PRACE, també s'ha portat a terme la votació per escollir el nou president del seu consell. El fins ara coordinador del projecte, Achim Bachem ha estat designat per a aquest càrrec després d'haver-se aprovat per unanimitat la seva candidatura.

En finalitzar l'acte, el president de la Generalitat, José Montilla s'ha afegit als membres del consell del PRACE i les autoritats per fer-se la foto de família.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios