www.diariocritico.com

Mar Serna demana una "major i millor" formació

El CTESC preveu una recuperació econòmica "lenta i molt gradual" i que a l'any 2010 no es creï ocupació neta

L'any 2009, només l'han tancat en positiu els sectors exportador i públic

martes 06 de julio de 2010, 16:38h

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) preveu que la recuperació econòmica sigui "lenta i molt gradual". Segons ha dit el seu president, Josep Maria Rañé, en la presentació de la Memòria socioeconòmica i Laboral 2009, és previsible que el creixement econòmic sigui negatiu en el conjunt de l'any, tot i que algun trimestre registri increments positius. Per tant, no es crearà ocupació neta. Rañé ha avançat que la retirada d'estímuls pot dificultar la sortida de la crisi i que és necessari portar a terme reformes estructurals. En el mateix acte, la consellera de Treball, Mar Serna, ha insistit en la necessitat d'una major i millor formació.

L'any 2009 ha estat un exercici molt dur en què ha caigut l'activitat econòmica i l'ocupació i en el què només els sectors exportador i públic han tancat en positiu. Rañé ha destacat que la caiguda en l'ocupació ha estat superior a de l'activitat. Per exemple, l'oferta en la indústria ha baixat un 12,7%, mentre que el descens en l'ocupació en aquest sector arriba fins al 16,7%. El diferencial encara és més acusat en el cas de la construcció: l'activitat ha baixat un 6,6%, mentre que l'ocupació ho ha fet un 18,5%.

Aquest fenomen ha comportat un dels pocs efectes positius de la crisi econòmica, el repunt de la productivitat. Tot i això, Rañé ha recordat que "malauradament" aquest augment del 3% en la productivitat es deu a "que el descens de l’ocupació ha estat més intens que el de l’activitat".

La memòria del CTESC constata que l'atur ha afectat més als homes que a les dones, als treballadors temporals que als fixos, als joves més que als grans, a les persones estrangeres més que a les autòctones i a les menys formades que a les formades.

Pel que fa als sectors, la construcció, la industria i els serveis financers i immobiliaris, que conjuntament representen un terç dels llocs de treball en el mercat català, concentren gairebé dos terços de la destrucció d'ocupació.

Rañé ha afirmat que la crisi ha tingut repercussions més importants en el cas dels treballadors autònoms. Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa, un 10% de les persones d'aquest col·lectiu s'han quedat sense feina. A més, les persones que perceben la pensió del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) ha augmentat un 1,6%. En aquest sentit, el més destacat és que la quantia mitjana de les pensions és de 538,55 euros, 25 euros inferior a l'import de l'indicador de la renda de suficiència de Catalunya i 152,7 euros inferior a l'import mitjà de les pensions percebudes en el conjunt del sistema de la Seguretat Social.

Nou model basat en la formació

En la clausura de l'acte, la consellera de Treball, Mar Serna, ha assegurat que la formació ha d'estar en el centre de la reforma laboral i del nou model productiu. Segons ha dit, el Govern ha fet un clara aposta per millorar la formació dels treballadors en els darrers anys, però encara hi ha "marge de millora".

No només han de formar-se els joves, segons ha insistit, sinó que el reciclatge és clau perquè la gent d'edat avançada pugui mantenir el lloc de treball o trobar-ne un de nou.

A més, Serna ha afirmat que les polítiques d'ocupació s'han de modernitzar per adaptar-se al nou entorn. Segons ha dit, el Servei d'Ocupació de Catalunya "s'ha acostat a les empreses" perquè "ens diguin què necessiten", una cosa que "mai s'havia fet".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios