www.diariocritico.com

Una senyera partirà el lema al capdavant

Montilla se surt amb la seva i aconsegueix debilitar el missatge de la manifestació de dissabte

Montilla se surt amb la seva i aconsegueix debilitar el missatge de la manifestació de dissabte

La llegenda sencera quedarà a una segona fila encapçalada pels partits polítics, entitats i organitzacions socials

jueves 08 de julio de 2010, 16:21h

La reunió d'aquest dijous a Òmnium Cultural ha servit perquè entitats i partits finalment hagin trobar una fórmula per desencallar la polèmica dels últims dies sobre quina ha de ser la capçalera de la marxa. Finalment, els dos elements que estaven en discòrdia, el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' i la senyera que volia el president de la Generalitat, José Montilla, conviuran en una capçalera que tindrà diferents peces.

Solució salomònica, doncs, per a la capçalera de la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Partits i entitats han pres finalment una decisió -tot i que no ha aconseguit la unanimitat- que comporta que en primer terme hi haurà el lema de la marxa, 'Som una nació. Nosaltres decidim', partit per dos cartells, entre els quals se situarà una senyera en posició horitzontal just darrere de la qual hi haurà els presidents de la Generalitat i del Parlament i els quatre expresidents. Just després s'hi situarà una gran pancarta amb el lema de la manifestació. D'aquesta manera, lema i senyera compartiran la part inicial de la marxa. CiU, però, s'ha "inhibit" d'aquesta decisió.

Al començament de tot d'una marxa s'hi situarà el lema, partit amb dos cartells i que se situara a banda i banda del començament d'una gran senyera apaïsada. D'aquesta manera, lema i senyera seran presents de forma més o menys igual al punt de partida de la manifestació. Darrere de la mateixa senyera s'hi situaran els representants institucionals. Serà un bloc format per sis persones: el president de la Generalitat, José Montilla, el president del Parlament, Ernest Benach, els expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragll, i els expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol.

Darrere de la representació institucional s'hi ubicarà la pancarta principal de la manifestació, que portarà el lema complert, darrere de la qual s'hi situaran representants dels partits, entitats i organitzacions socials que secunden la concentració. Per exemple, CiU ja ha anunciat que Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida se situaran darrere d'aquesta pancarta.

Aquesta ha estat una solució salomònica que s'ha aconseguit després de dies d'estira i arronsa, i d'una llarga reunió de la comissió organitzadora aquest dijous al matí a la seu d'Òmnium. La decisió, però, no s'ha pres per unanimitat, tot i que no impedirà que cap dels partits i entitats que preveien cridar a la mobilització ho facin. CiU s'ha "inhibit" sobre quina ha de ser la posició de Montilla a la manifestació, mentre algunes fonts han apuntat que altres col·lectius, com la Intersindical, s'haurien mostrat en contra d'aquesta decisió.

Per CiU, "la capçalera és el lema"

A la sortida de la reunió, cada partit ha donat la seva pròpia versió de la decisió presa, tot i que han fet una crida a la mobilització i han confiat que la marxa sigui massiva. El dirigent de CDC David Madí ha assegurat que, per a la federació nacionalista, "la capçalera és el lema" i que és allà on se situaran els seus principals líders. "De la decisió sobre el paper institucional del president ens hem inhibit i ell ha decidit, amb una decisió presidencial, quin és el seu paper", ha assegurat. Una posició que Madí ha dit que ha pres CiU per "intentar donar comoditat a les inquietuds del president" i ha assegurat que no valoraran l'actitud del president fins un cop hagi passat la manifestació.

Madí ha afegit que han decidit "prioritzar l'interès d'aquesta demostració de força per part del país", ja que "sempre la prioritat per CiU és que aquesta fos una manifestació de país, amb tothom". El dirigent de CDC ha afegit que a la reunió "tothom era bastant conscient de quin és l'objectiu principal d'aquesta manifestació".

PSC: "reforçament institucional"

Per la seva banda, el dirigent del PSC i vicepresident primer del Parlament, Higini Clotas, ha volgut deixar clar que la "voluntat política" dels socialistes catalans "des del primer moment" no era "discutir en absolut, perquè estem d'acord, sobre l'estructura de la manifestació" o sobre el lema, sinó que van "posar de manifest" que calia que davant de la pancarta hi hagués una "representació institucional" amb el president de la Generalitat al capdavant.

"Hem de donar el reforçament i tota la projecció de la dimensió institucional d'aquesta convocatòria", ha assegurat, i després "vindrà el que estava previst, que era la pancarta amb el lema i la resta de la manifestació". Clotas ha destacat que s'ha fet un "gran esforç" per arribar a aquesta solució i ha volgut agrair que finalment s'hagi aconseguit, tot i admetre que hi ha hagut alguna "discrepància".

Per ERC, el lema surt "reforçat"

Des d'ERC, el seu vicesecretari general de Coordinació Interna i Acció Electoral, Eduard López, ha assegurat que la fórmula que s'ha decidit per a la capçalera de la manifestació "reforça" el lema, al mateix temps que "facilita la màxima participació institucional". Es tracta, ha dit d'una solució que "satisfà de maneres variables a tothom", però que "no fa que ningú deixi de participar de manera digna i amb la màxima força a la mobilització".

López, que no ha volgut atribuir paternitat a la proposta, ha afegit que ningú podrà dir que el lema quedarà en "segon terme", ja que se situarà, al davant, a banda i banda de la senyera.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios