www.diariocritico.com

Del 15 de juliol a l’1 d’agost, al Grec

La visió crua i antiromàntica de l'amor de Samuel Beckett arriba a La Villaroel de la mà de Pere Arquillué

La visió crua i antiromàntica de l'amor de Samuel Beckett arriba a La Villaroel de la mà de Pere Arquillué

És la història del primer amor entre el protagonista i una prostituta

jueves 15 de julio de 2010, 18:01h

Un banc i una enorme llum blanca que il·lumina el personatge protagonista. Aquesta és tota l'escenografia que vesteix Primer amor, un text de Samuel Beckett, que a partir d'aquest dijous Pere Arquillué desgrana damunt l'escenari de La Villaroel. Arquillué, juntament amb Miquel Górriz i Àlex Ollé, ha detallat un personatge sense nom, marginat de la societat i expulsat de casa seva, en un monòleg de més d'una hora que tracta temes universals com l'amor i la mort. El muntatge s'estrena en el marc del Festival Grec i es podrà veure fins l'1 d'agost. El 2011 s’estrenarà a Moscou.

Tot i que reconeix que no és massa partidari dels monòlegs, Pere Arquillué s'enfronta tot sol a un text de Samuel Beckett. Durant una hora i vint minuts desgranarà un personatge sense nom, marginat de la societat, expulsat de casa seva i totalment deshumanitzat. Amb aquestes característiques, però, Arquillué ha redescobert què significa estar sol damunt l'escenari. Primer Amor li ha permès veure com en solitari estableix noves relacions amb el públic i “d'una manera molt especial”.

L’obra és l'adaptació teatral d'un text escrit per un jove Beckett el 1946, però que ja inclou tota la llavor del dramaturg. Per Arquillué, Beckcett utilitza un llenguatge intel·ligent i eficaç per parlar de temes clàssics de la literatura de sempre com són l'amor i la mort amb una mirada “crua”. Creu que recuperar-la “en els moments que estem vivint és interessant”, malgrat s'hagi escenificat en repetides ocasions per Europa.

Per “aixecar el text”, Arquillué ha comptat amb la col·laboració de molta gent, però sobretot amb Miquel Górriz i Àlex Ollé. El resultat ha estat profitós perquè “s'han entès molt bé” entre els tres i han pogut seguir “el camí” que volien.

Primer amor és doncs, una tragicomèdia, amb fragments que fan gràcia, principalment perquè l'home tracta els homes com si fossin objectes i mostra també la manera com es relaciona amb “el seu amor”, superposant dos plans que formen “una magnífica història”, explica Arquillué. El text és la història del primer amor entre el protagonista i una prostituta, i d'aquesta manera es desmitifica l'amor, en la concepció heretada del segle XIX, i per tant, més romàntica.

El muntatge s'estrena aquest dijous a La Villaroel on es podrà veure fins el proper 1 d'agost. El juny del 2011, l'espectacle viatjarà fins a Moscou, on s'estrenarà al Txèkhov Festival Internacional de Teatre, amb qui ha estat coproduïda.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios