www.diariocritico.com

Un problema creixent

L'Institut Universitari Dexeus busca pal·liar les al·lèrgies a l'ou i la llet entre la població infantil i adolescent

Els diagnòstics i les teràpies són personalitzats

lunes 19 de julio de 2010, 15:08h

El Servei d'al·lergologia de USP Institut Universitari Dexeus de Barcelona ha posat en marxa una unitat de desensibilització alimentària, davant l'augment de l'al·lèrgia a l'ou i la llet entre la població infantil i adolescent. L'objectiu és aconseguir la tolerància a les proteïnes de la llet de vaca, responsables de l'al lèrgia a la llet i els seus derivats -formatge, iogurt, natilles, flams i mantega-, i la tolerància a l'ou en persones que tenen reaccions adverses a aquest aliment.

El tractament consisteix en l'administració oral de l'aliment -en aquest cas llet o ou-, començant per dosis molt baixes que s'incrementen progressivament fins a la quantitat equivalent a una presa habitual, seguida de la seva administració diària de manteniment.

En el cas de l'ou, pot ser necessari l'ingrés en una habitació a planta per administrar la dosi de manteniment que pot rebre en els dies següents de forma ambulatòria, a la consulta mèdica o en el domicili, augmentant gradualment la quantitat de l'aliment, fins induir la tolerància.

La Unitat de Dessensibilització alimentària, que tractarà tant nens com adults al·lèrgics a aliments de diferents gravetats, utilitza un protocol diagnòstic i terapèutic personalitzat per a cada pacient.

L'objectiu és conèixer, en una primera fase, a quina quantitat d'aliment és al·lèrgic el pacient, per a posteriorment, aconseguir la tolerància de la mínima dosi necessària per disminuir i evitar el risc de reaccions greus.

Les proteïnes de la llet poden trobar sota diferents denominacions: caseïnat de sodi, caseïnat de calci, caseïnat potàssic, caseïnat magnèsic, hidrolitzat proteic, caseïna, sèrum làctic, H4511, H4512, lacto albúmina, lacto globulina, lactosa i àcid làctic.

En l'elaboració del pa de forn, pa de motlle o de Viena s'utilitzen aquest tipus de substàncies. Els productes etiquetats com "no lactis" poden contenir caseïnat, de manera que els professionals insten a comprovar sempre la composició.

Un estudi recent d'al·lergologia estima que la seva prevalença alimentària en la població pediàtrica general espanyola se situa al voltant del 3,5 per cent, i pot arribar al 6 per cent en nens menors de 3 anys. En el cas de pacients afectes de dermatitis tòpica, aquestes xifres són encara més elevades.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios