www.diariocritico.com

Amb la seva negativa d'incoprorar al seu text l'acord al Parlament

El PSC destrossa la unitat catalana al Congrés en la votació de la resposta a la sentència de l'Estatut

El PSC destrossa la unitat catalana al Congrés en la votació de la resposta a la sentència de l'Estatut

Els socialistes catalans votaran el mateix que el PSOE

martes 20 de julio de 2010, 14:55h

La unitat de les formacions catalanes en la resposta a la sentència de l'Estatut ha quedat finalment esmicolada al Congrés, on els diputats votaran quatre resolucions diferents (PSC-PSOE, CiU, ERC i ICV) i cap de les quatre disposa de prou vots per prosperar. Després que els socialistes catalans es neguessin aquest dilluns a incorporar al seu text l'acord del Parlament, CiU i ERC han anunciat el vot en contra de la seva resolució, mentre que ICV s'abstindrà. El PNB votarà com CiU, de manera que l'aritmètica pràcticament impossibilita que prosperi la del PSC-PSOE. Tampoc ho faran les de CiU, ERC i ICV, que no compten amb el suport dels diputats socialistes.

CiU i ERC atribueixen el fracàs a la negativa del PSC a negociar i a incorporar el text que ells mateixos van aprovar al Parlament, mentre que els socialistes critiquen que la resta de partits no s'afegeixin a l'única opció que podria resultar guanyadora que, sostenen, recull l'esperit d'aquella resolució. Herrera (ICV) ha lamentat que entre tots no hagin pogut presentar al Congrés una resolució que traslladés el malestar de la ciutadania catalana després de la sentència.

CiU, ERC i ICV van intentar aquest dilluns una maniobra d'última hora per aconseguir la unitat. Poc abans que finalitzés el termini per a la presentació d'esmenes, els tres partits van introduir a les seves resolucions un afegit amb la resolució del Parlament. El PSC, en canvi, se'n va desmarcar i va anunciar que rebutjaria també les esmenes que els tres partits li havien presentat amb aquest mateix text.

Aquest dimarts els portaveus de CiU i ERC, Josep Antoni Duran i Lleida i Joan Ridao, han comparegut per separat en roda de premsa per anunciar que votaran en contra la proposta del PSC i del PSOE que aposta per fer canvis legislatius per desplegar part del que el TC ha retallat. Les dues formacions apunten que l'acord PSC-PSOE és només una declaració de bones intencions.

Els socialistes continuen negociant el suport de formacions com CC (2) i el BNG (2), però la seva proposta té molt poques possibilitats de prosperar perquè ara per ara disposa només del suport dels 169 diputats del Grup Socialista. Hi votarà en contra el PP (153), CiU (10), ERC (3) i el PNB (6), a més d'altres formacions. Encara tenen menys possibilitats les de CiU, ERC i ICV, que no obtindran el suport del PP ni del PSOE.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha justificat el seu 'no' a la resolució del PSOE perquè CiU "no vol fer el joc" als socialistes en una proposta "descafeïnada". També ha qualificat de "vergonyós" que el PSC no subscrigui al Congrés les paraules del president de la Generalitat que incorpora la seva proposta en solitari. "És una vergonya comprovar com el PSC és incapaç d'aprovar a Madrid el que aprova a Catalunya per la seva dependència del PSOE", ha dit.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, també ha avançat el 'no' de la seva formació a la proposta del PSC per la negativa dels socialistes a acceptar l'acord "de mínims" del Parlament. Ridao ha lamentat que finalment no s'hagi pogut reproduir el mateix esquema del Parlament i n'ha responsabilitzat el PSC "que no ha donat cap opció" per a l'acord "perquè encara dilucida si el més important és protegir el govern espanyol o el que ha dit el Parlament".

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha avançat l'abstenció de la seva formació i ha lamentat que finalment el govern espanyol no busqui un pacte amb Catalunya, sinó "una treva" a través d'un text on "no es compromet a res". Segons Herrera, la proposta del PSC i del PSOE és "un brindis al sol".

El portaveu adjunt del Grup Socialista i diputat del PSC, Dani Fernández, ha reiterat que la seva resolució incorpora una "referència clara" al preàmbul i ha demanat a la resta de partits que s'afegeixin a "la proposta guanyadora". Fernández ha recordat que el PSC ja ha fet "un esforç" per aconseguir un acord amb el PSOE. "Nosaltres hem fet la nostra feina i ens agradaria que la resta de partits catalans i catalanistes fessin la seva", ha sentenciat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios