www.diariocritico.com

La cita serà entre el 9 i el 12 de setembre

Prop de 90 companyies presentaran els seus espectacles a la 30a edició de la Fira de Teatre Tàrrega 2010

Prop de 90 companyies presentaran els seus espectacles a la 30a edició de la Fira de Teatre Tàrrega 2010

El certamen resisteix la crisi i manté tant el pressupost com el nombre de professionals inscrits

miércoles 01 de septiembre de 2010, 17:18h

FiraTàrrega 2010 escalfa motors de cara a la setmana vinent. Entre el 9 i el 12 de setembre, la capital de l'Urgell disposarà d'una programació de gairebé 90 companyies, l'assistència de 700 professionals i un pressupost d'1,4 milions d’euros. El certamen se situa així en la plena normalitat, malgrat la situació de crisi econòmica. Els organitzadors estan satisfets d'haver pogut mantenir la qualitat dels espectacles que s'ofereixen tant al carrer com a les sales.

Gairebé 90 companyies, 355 entitats acreditades, 690 professionals inscrits i un pressupost de 1,4 MEUR. Aquestes són les xifres que avalen Fira Tàrrega 2010, que enguany arriba a la trentena edició amb l'objectiu de revalidar el certamen com un aparador de les arts escèniques tant a nivell català com estatal i internacional. Entre el 9 i el 12 de setembre, la capital de l'Urgell tornarà a convertir-se en el centre de la producció teatral principalment en espais no convencionals.

Muaré, de la companyia Voala ProjectL'espectacle inaugural d'aquesta edició anirà càrrec de la companyia Voala Project, amb una proposta de la productora catalana Free art. Les acrobàcies de 12 actors suspesos a l'aire i amb un rerefons que juga amb efectes òtpics conformen Muaré, un espectacle multidisciplinari de gran format que donarà el tret de sortida a quatre dies de propostes teatrals.

Irlanda, país convidat

La trentena edició compta amb la participació d'Irlanda com a país convidat, mostra de les relacions de complicitat i intercanvis professionals que s'estan portant a terme amb aquest país. Ja fa anys que FiraTàrrega col·labora amb governs estrangers per donar a conèixer noves creacions. Així, els assistents a la Fira podran veure tres espectacles que donaran una idea general del teatre de carrer que s'està fent a Irnalda. Seran Dance Theatre of Ireland, amb BLock Party Fidget Feet que presentarà Hang On o Tumble Circus amb Up Above, un espectacle que recull el millor dels darrers deu anys d'aquesta companyia de circ.

Propostes singulars i de carrer

Entre la gran quantitat de propostes de carrer que es podran veure a Tàrrega, el director del certamen, Jordi Colominas, ha destacat Habitaculum, dels catalans Kamchatka, un muntatge del Laboratori de Creació que té com a escenari la casa dels propietaris de l'antiga fàbrica Trepat, a l'entrada de Tàrrega. També es podrà veure Broeders, d'una companyia holandesa que utilitza una rotonda com a espai escènic. Fora de la ciutat, al nucle del Talladell, els valencians El pont flotant presentaran Exercis d'amor i en un aparador d'una botiga serà la Reial Companyia de Teatre de Catalunya qui presentarà la història de dos aturats amb dificultats econòmiques.

El carrer també serà escenari de bona part de la programació. El clown de Leandre, Éxodo, d'En La Lona, o el Rodafonio, de Factoria Circular, seran alguns dels espectacles que es podran veure al centre de la ciutat.

FiraTàrrega desafia la crisi

Des de l'organització es destaca que malgrat la crisi, FiraTàrrega ha pogut apostar per la qualitat. Amb un pressupost de continuïtat, la trentena edició del certamen compta amb els mateixos professionals inscrits que l'any passat, aproximadament. Aquest fet demostra la promoció que es fa de la fira, també a l'estranger a través de l'Institut Ramon Llull.

En aquest sentit, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha posat de manifest la projecció econòmica d'una fira d'aquestes característiques com a punt clau per mantenir la seva viabilitat, a banda de servir d'aparador de la bona marxa del sector. L'aposta de l'administració per aquesta Fira, ha dit Tresserras, respon a la tasca del departament que ha optat per consolidar fires de referència en diferents àmbits. Tresserras ha qualificat FiraTàrrega de “sòlida, fantàstica i líder en el sector”.

L'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, ha destacat el treball de tot l'equip de la Fira que durant 365 dies a l'any permeten aquestes 4 jornades de teatre ininterromput. Per Amézaga és interessant que se segueixin trobant nous espais de creació.

Jordi Colominas deixa la direcció artística

Després de quatre anys al capdavant de la direcció artística de FiraTàrrega, Jordi Colominas no seguirà en el càrrec quan finalitzi el seu contracte a final d'any. Amézaga ha destacat que durant els 30 anys s'ha canviat la direcció artística cada 4 anys, com una norma “no escrita” i que malgrat Colominas “per mèrits, hagués continuat”, és bo que es compleixi aquesta norma. De moment, Amézaga no ha avançat cap nom dels possibles substituts.

Colominas s'ha acomiadat explicant que ha intentat “ser coherent i dibuixar línies de treball clares i possibles” per apostar per “la qualitat i la diversitat” i treballar per modificar “la imatge tòpica de la festa i del carrer” i crear paral·lelament noves oportunitats i facilitar estímuls. Per Colominas, Tàrrega ha de ser una capital capaç de generar sinèrgies més enllà de l'exhibició de propostes teatrals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios