www.diariocritico.com

DOSSIER. Més enllà del càrrec

En què treballarien el president Montilla o Artur Mas si deixessin la vida política?

En què treballarien el president Montilla o Artur Mas si deixessin la vida política?

Medicina, Dret i Economia entre les professions dels polítics catalans

viernes 03 de septiembre de 2010, 14:32h
Sabien que Xavier Trias a part de desenvolupar actualment el seu càrrec polític dintre la formació de CiU és pediatra?, o que el conseller d’Interior Joan Saura abans d’afiliar-se a ICV havia estat futbolista de l’equip juvenil del Futbol Club Barcelona? Doncs sí, els nostres polítics tenen un passat, com tothom, on van haver de decidir al final de la temuda pubertat què volien fer a la seva vida. Molts, com la consellera Montserrat Tura o el conseller Antoni Castells podrien valer-se dels seus estudis de Medicina i Economia, respectivament, per continuar al mercat laboral. D’altres, com el president Montilla o l'encara ministre Celestino Corbacho, sense el món de la política no podrien fer gaire cosa.

Tota una vida dedicada a la política

El president de la Generalitat, José Montilla mai podria desvincular-se de la política perquè a part dels estudis obligatoris no va fer cap de nivell superior. L’única feina que se li coneix abans de ficar-se en política és a una empresa d'arts gràfiques d'Esplugues de Llobregat i després en una altra de components electrònics de Sant Joan Despí. Però també tindrien aquest problema altres com per exemple el ministre Celestino Corbacho, qui després de la seva arribada a Barcelona va començar a treballar en una impremta. Ernest Benach, per la seva part, després d’iniciar els estudis de medicina que no acabaria, va entrar com a funcionari a la Generalitat de Catalunya el 1979 com a escombraire.

Per altra banda, trobem un altre col•lectiu que, malgrat haver estudiat una carrera universitària, s’han dedicat sempre al món polític. Així doncs, en cas que el deixessin sempre podrien reciclar-se i exercir d’allò que van estudiar. És el cas, per exemple, del president d’ERC, Joan Puigcercós, qui va cursar estudis de Filosofia i Lletres i de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, o Miquel Iceta, que va cursar estudis en Química i Econòmiques, o Felip Puig, que és enginyer de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya i a més llicenciat en administració d’empreses per la Universitat Politècnica de Madrid.

Hi ha quelcom després del cessament del càrrec

Afortunadament són molts els polítics que s’han format acadèmicament amb estudis superiors i han exercit laboralment abans de ficar-se en política, i per tant ara mateix si abandonessin la seva professió sempre podrien tornar a l’anterior. Un exemple clar seria el de l’actual candidat de Reagrupament, Joan Carretero, qui el dilluns següent a ser cessat com a conseller de Governació es va incorporar a la seva feina com a metge, una feina que actualment segueix realitzant a l’Hospital de Puigcerdà., població de la que també va ser alcalde.

Seguint aquest exemple, ens trobaríem amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, llicenciada en dret i amb un màster en Administració Pública, podria accedir al poder judicial com a jutgessa ja que actualment té una excedència. Per la seva part, Josep Lluís Carod-Rovira, podria reprendre les classes com a professor a l’Escola Universitària de Tarragona ja que és llicenciat en Filologia Catalana. Però a part d’exercir la docència també podria dedicar-se a escriure, ja que al llarg de la seva vida, Carod-Rovira ha estat un articulista prolífic. Durant anys ha comptat amb tribuna setmanal al diari AVUI, i a més, com a assagista és autor de Marcel•lí Domingo, de l’escola a la República (1989), Rovira i Virgili i la qüestió nacional (1994), Tornar amb la gent (1997), El futur a les mans (2003), Noms que perduren(2005), Un país, un futur (2005), 2014 (2008) i "113 paraules per salvar" (2010).

A escriure també es podria dedicar el conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, qui és també autor de nombrosos estudis i publicacions sobre economia i finances. Però també podria continuar la feina que desenvolupava abans de ficar-se en política com a director de l'Institut d'Economia de Barcelona o donar classes, ja que Castells és doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona.

En aquesta línia també trobaríem noms com el de Joan Saura, enginyer Tècnic Industrial en química industrial, que podria tornar a treballar com a tal a la companyia elèctrica Fecsa-Endesa. Però també es podria guanyar la vida com a entrenador de futbol, per exemple, ja que va jugar a l’equip juvenil del Futbol Club Barcelona.

El president de CiU, Artur Mas, llicenciat en Econòmiques i Empresarials, podria tornar a exercir la seva professió que ja va dsesnvolupar com a responsable del departament exterior del grup d’empreses industrials Tipel, a on va treballar entre 1988 i 1992. Pel que fa a Joan Herrera, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, i especialitzat en temes de dret urbanístic i dret del medi ambient, podria tornar a col·laborar en el despatx jurídic especialitzat en Medi Ambient i Territori en el que treballava abans de la seva incursió política. De la mateixa manera Alberto Fernández Díaz i el President-Portaveu del Grup Parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Duran i Lleida, podrien tornar a exercir d’advocats. I l’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, llicenciat en Administració d’Empreses podria incorporar-se a l’empresa Port 2000, vinculada a la promoció de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Barcelona, empresa de la que va arribar a ser Director de Marketing.

Els més estudiosos

Dintre del col•lectiu dels polítics amb estudis superiors, ens trobem amb alguns que no han parat de formar-se, cosa que els permetria tenir un ampli ventall de possibilitats a l’hora d’endinsar-se en un mercat laboral diferent del polític. És el cas de Joan Ridao: Doctor en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona, Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Professor associat de Dret Constitucional a la Universitat Rovira i Virgili, Diplomat en estudis avançats de tercer grau en Ciència Política per la Universitat de Barcelona, Advocat,  Doctorat amb la qualificació d'excel•lent cum laude, i Professor acreditat per l'Agència estatal d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació. Però a més de tot això també podria dedicar-se a escriure, i és que Ridao és autor de diversos llibres: Retalls de societat (1998), Nació, ètica i transformació social (1999), De l'autonomia a la sobirania (2002), Baixant la persiana, crònica d'un final de règim (2003), Les contradiccions del catalanisme (2005), amb què va ser finalista del Premi d'Assaig Joan Fuster 2004.

Pel que fa a la ministra de Defensa Carmen Chacón, és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i a més va realitzar estudis de postgrau en el Osgoode Hall Law School (Toronto), la Universitat de Kingston, la Universitat de Montreal i la Université Laval de la ciudad de Québec. Amb aquest extens currículum va exercir com a professora de Dret Constitucional a la Universitat de Girona. Un altre cas de formació extensa el trobaríem en la persona de Xavier Trias, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1970, especialitzant-se en pediatria. I va completar la seva formació de postgrau a Gènova (Itàlia) i a Berna (Suïssa), on va treballar durant un any i mig en la investigació d’infermetats metabòliques, el seu diagnòstic i tractament. Del 1974 al 1981 va exercir de metge pediatra a l’Hospital Infantil de la Vall d'Hebron i del 1979 al 1981 fou vocal nacional d’hospitals al Consell General de Metges d’Espanya, i també vocal d’hospitals a la Junta del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona.

I seguint parlat de medicina ens topem amb la consellera de Sanitat de la Generalitat, Marina Geli, que és metgessa internista per la Universitat de Barcelona. I va exercir d’internista de l'Hospital Josep Trueta de Girona des de 1981 i fins al 1990. De la mateixa manera, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, és Llicenciada en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en gestió sanitària. I va exercir com a metgessa de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i com a directora de l’Hospital Comarcal de Palamós.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios