www.diariocritico.com

Tercera edició de la gran festa cinematogràfica nacional

El Pa negre que Agustí Villaronga ha portat al cine de la mà literària d'Emili Teixidor arrasa als Gaudí

El Pa negre que Agustí Villaronga ha portat al cine de la mà literària d'Emili Teixidor arrasa als Gaudí

La reivindicació de suport al cinema en català, present en diverses formes al llarg de la gala

martes 18 de enero de 2011, 01:06h

Pa negre, un drama rural ambientat a la Catalunya de la postguerra i basat en la novel·la homònima d'Emili Teixidor, ha estat, amb 13 guardons, l'absoluta triomfadora en els III Premis Gaudí, en conquistar els de millor pel·lícula, millor director (Agustí Villaronga) i millor actriu protagonista (Nora Navas). Amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i de l conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la reivindicació de suport al cinema en català ha estat una de les tòniques de la nit.

Els premis de l'Acadèmia del Cinema Català (ACC) s'han lliurat en el transcurs d'una gala al teatre Artèria Paral·lel, que ha reconegut a Eduard Fernández com a millor actor per La mosquitera, sent aquest l'únic premi que ha rebut el film dels cinc als quals optava.

Fernández, un dels primers a rebre estatueta, s'ha recordat en el seu discurs de Francesc Colomer, el nen debutant nominat pel seu paper protagonista a Pa negre. "Ho sento, estimat, això ho trien ells", li ha dit.

Pa negre, basada en el llibre d'Emili Teixidor, ha escombrat en totes les categories artístiques -Roger Casamajor i la joveníssima Marina Comas han guanyat en les d'actors secundaris-, i també s'ha premiat la música de José Manuel Pagán i la direcció artística d'Ana Alvargonzález.

El seu director, Agustí Villaronga, ha protagonitzat una de les anècdotes de la nit, ja que no es trobava a la sala quan se l'ha premiat pel millor guió. Minuts després ha reaparegut i li ha ofert el premi a Teixidor: "Aquest premi és tan meu com seu, no l'hi dedico, l'hi ofereixo, espero que ho accepti", ha dit emocionat.

Montserrat Carulla i Abel Folk han lliurat el premi a la millor pel·lícula a Pa negre a la seva productora, Isona Passola, que, molt emocionada, ha reivindicat que el cinema és "l'única part de la cultura catalana que falta per normalitzar".

A la gala, presentada per l'actor Quim Masferrer, i més sòbria que l'any passat, no han faltat les referències còmiques als dos protagonistes polítics de la nit: el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

"A la tercera va la vençuda, eh?", li ha dit l'actor a Mas, i li ha tret la confessió, sense que obrís la boca, que doblaria el pressupost de la Generalitat dedicat al cinema. Amb Mascarell ha fet broma sobre el seu "grau d'honorabilitat".

En el seu discurs, el president de l'ACC, Joel Joan, ha destacat el "gran, gran any" del cinema català, sobretot per l'excel·lent resposta del públic, i en aquest sentit ha demanat que no es deixi d'anar al cinema, perquè és un hàbit que "permet gaudir de la vida".

Joan ha estat l'encarregat de presentar al Premi d'Honor dels Gaudí, l'actor Jordi Dauder, que abans que res ha parlat del compromís contra les coses que "posen en perill la cultura, ja sigui dient 'no a la guerra', no a la crisi que ells han provocat, i no a la retallada als pressupostos a la cultura".

Les úniques referències a la polèmica Llei de Cinema -que acaba d'entrar en vigor- han arribat en un número musical per aixecar els ànims dels productors que tenia per tornada "no et suïcidis, tenim a Mas", i en el qual l'actor ha donat per fet que el president "donarà suport" la llei.

Maragall i Buried, també triomfen mentre que els Herois són els grans derrotats

El documental de Carles Bosch sobre la lluita de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall contra l'Alzheimer, Bicicleta, Cullera, Poma, s'ha endut el premi al millor documental.

Davant els aplaudiments d'un públic posat en peu, Maragall ha fet broma amb que la seva ha de ser "una malaltia de polítics", citant Ronald Reagan, Adolfo Suarez, Jordi Solé i Tura: "Vaja tela la gent que som", ha dit amb un somriure.

Buried, l'angoixant lluita de Ryan Reynolds per escapar d'un taüt que va dirigir Rodrigo Cortés, ha guanyat el de millor pel·lícula en llengua no catalana i el millor muntatge.

Herois, que partia com a favorites amb 10 nominacions, s'ha quedat a zero a l'igual que Los ojos de Julia (sis nominacions) i Elisa K (cinc).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios