www.diariocritico.com

En perill la cohesió social, segons CC.OO.

Un 18,4 per cent dels aturats catalans no rep cap tipus de prestació

El sindicat creu que la situació és deguda a l'increment dels casos de llarga durada

lunes 28 de febrero de 2011, 15:50h

Catalunya va tancar l'any 2010 amb 103.523 persones sense feina i sense cap tipus de prestació, el que significa un 18,4 per cent del total d'aturats registrats a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), segons un estudi presentat aquest dilluns per CC.OO.

La secretària d'Socioeconomia de CC.OO. de Catalunya, Cristina Faciaben, ha indicat en roda de premsa que aquesta situació és una conseqüència directa de l'augment de l'atur de llarga durada, i ha alertat que posa en perill la cohesió social, ja que cada vegada hi ha més gent que es queda sense cap tipus d'ingrés.

A inicis de 2010 es registrava una major proporció de persones beneficiàries de prestacions contributives per desocupació (un 61,6 per cent), però a finals d'any la proporció entre prestacions contributives i assistencials va tendir a equiparar-, i entre novembre i desembre, per primera vegada , es va reduir el nombre de persones beneficiàries d'algun tipus de prestació, en un 2,8 per cent i un 5 per cent, respectivament.

L'increment interanual de població desprotegida ha arribat el 32 per cent el 2010, i el sindicat ha advertit que pot ser més greu, tenint en compte que les dades del SOC no tenen en compte als aturats que no s'han inscrit com a demandants d'ocupació ni els que estan realitzant algun curs de formació ocupacional.

L'informe de CC.OO. també analitza l'atur a Catalunya per províncies, comarques i municipis, i posa de manifest que Tarragona ha estat la província més afectada per l'atur, amb una taxa del 19,8 per cent, seguida de Girona amb un 19,4 per cent, segons els dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'últim trimestre del 2010, mentre que a Barcelona, la taxa és del 18 per cent i a Lleida del 14,5 per cent.

Les comarques catalanes més afectades per la desocupació han estat el Baix Penedès, amb un 14,6 per cent de taxa d'atur, seguida de l'Anoia amb un 13,9 per cent, el Vallès Occidental (12,3 per cent) i el Bages (12 , 2 per cent), a causa del fort pes de la construcció d'habitatges residencials i a la caiguda del sector industrial.

Per contra, la taxa d'atur més baixa la presenta la comarca de l'Alta Ribagorça, amb un 4,8 per cent, seguida de la Vall d'Aran (5,2 per cent), el Pla de l'Estany i la Terra Alta, ambdues amb una taxa del 6 per cent de l'atur, ja que el seu sector principal d'activitat són els serveis, especialment el turisme.

Home jove amb pocs estudis

El perfil de la persona més afectada per l'atur a Catalunya és el d'un home jove, amb un baix nivell de formació i estudis, i procedent del sector del comerç i de la construcció, segons l'estudi de CC.OO.

L'informe destaca també que els immigrants són els més afectats per l'atur, i que cada vegada hi ha més persones que porten més de dos anys sense feina.

Les dades de l'atur de llarga durada posen de manifest que les dones tenen una major dificultat per trobar feina, ja que és superior el nombre de dones en aquesta situació (27,4 per cent) que el d'homes (22,3 per cent).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios