www.diariocritico.com

Els sectors del vestit i el calçat, els que més pugen

Els preus augmenten set dècimes i fixen una taxa interanual de l'1,7% aquest mes de març

Els preus augmenten set dècimes i fixen una taxa interanual de l'1,7% aquest mes de març

jueves 15 de abril de 2010, 11:22h

Els preus del març van pujar set dècimes en relació amb el mes de febrer i van deixar una taxa interanual de l'1,7%, cosa que fa recuperar taxes que no es registraven des de novembre de 2008, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment dels preus del combustible, dels viatges organitzats per efecte de les ofertes de Setmana Santa, més l'augment dels sector del vestit i el calçat expliquen aquest increment. A l'estat espanyol, els preus també van pujar set dècimes, però van deixar una taxa interanual de l'1,4%, tres dècimes per sota que la registrada a Catalunya. La inflació subjacent, sense els preus dels combustibles i els aliments, es va situar en el 0,2%, una dècima més que el febrer.

La inflació subjacent, l'indicador que visualitza el comportament dels preus sense tenir en compte els preus dels combustibles i dels aliments frescos, segueix en nivells molt baixos i el març va quedar fixada en el 0,2%, amb un lleuger increment d'una dècima en relació amb la registrada el mes de febrer.

La taxa interanual de l'1,7% fixada a Catalunya aquest mes de març no es registrava al Principat des de novembre de 2008, quan la taxa interanual anotada va ser del 2,5%. Des d'aquell mes de novembre, la taxa interanual va començar un període de contracció que va tenir el seu període més àlgid durant els mesos de maig i octubre del 2009, quan es van registrar històrics índexs negatius d'aquesta taxa.

Barcelona
El comportament dels preus a la demarcació de les comarques de Barcelona va registrar un increment dels preus de set dècimes en relació amb el mes de febrer, un augment idèntic que el de Catalunya, i van deixar una taxa interanual de l'1,8%, una dècima per sobre de la mitjana catalana.

Girona, la inflació més alta de l'Estat
A Girona, els preus es van incrementar sis dècimes en termes mensuals i van deixar una taxa interanual del 2%, la més alta no només de les demarcacions de Catalunya sinó de tot l'estat espanyol, només superada per la ciutat de Melilla, que el març va acumular una taxa interanual del 2,2%.

Lleida
Les comarques de Lleida van registrar un increment de preus mensual de nou dècimes, cosa que suposa tenir l'augment de preus mensual més alt de les demarcacions catalanes. La taxa interanual de Lleida va quedar fixada en l'1,7%, idèntica a la mitjana catalana.

Tarragona, la inflació catalana més baixa
Per últim a Tarragona, els preus van pujar de set dècimes i van deixar una taxa interanual de l'1,5%, dues dècimes per sota de la mitjana catalana i la més baixa de les demarcacions catalanes.

Sectors
Per sectors, els preus que van influir més a registrar l'increment mensual van ser el sector del vestit i el calçat, atès que durant el mes de març va finalitzar el període de rebaixes i es va iniciar l'oferta de peces de roba i sabates per la nova temporada de primavera i estiu. Aquest sector va registrar un increment mensual dels preus del 3%, tot i que la taxa interanual va quedar amb un -0,9% negatiu, per efecte comparatiu amb un mes de març del 2009 amb preus molt baixos per la recessió.

El sector del transport, que inclou el preu dels combustibles i dels lubricants, amb un increment anual del 17,4%, ha fet que els preus d'aquesta cistella hagin pujat l'1,7% el març en relació amb el febrer, cosa que va deixar una taxa interanual del 8,4%.

Un altre sector que aquest març ha influït en l'enfilada de preus ha estat l'oci i la cultura, una cistella on s'inclouen l'oferta dels viatges organitzats, que van registrar un increment intermensual del 6,3%, per efecte dels paquets turístics per fer front al període de vacances de Setmana Santa de començament d'abril. En el seu conjunt, l'oci i cultura van incrementar els preus mensuals el 0,7% i també van deixar una taxa interanual negativa del -0,8%.

Per últim, el sector de l'habitatge, que inclou el preu de la calefacció, amb una forta demanda per l'onada de fred del mes de març, va registrar un increment mensual de cinc dècimes i va deixar una taxa interanual positiva de l'1,2%.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios