www.diariocritico.com

DOSSIER. Enfront la rambla i el bulevar es pot demanar que tot es deixi igual

L'Ajuntament amaga l'opció C per la reforma de la Diagonal

L'Ajuntament amaga l'opció C per la reforma de la Diagonal

domingo 25 de abril de 2010, 22:55h

La reforma de la Diagonal s’ha convertit en un tema d’extrema actualitat des de fa unes setmanes. En el referèndum que es celebrarà del 10 al 16 de maig l’Ajuntament de Barcelona proposa tres opcions: convertir l’avinguda en una rambla, en un bulevard o deixar-la tal i com està. La decisió està en mans dels barcelonins i per tal que tothom  s’involucri i participi de la consulta ciutadana s’han invertit milions d’euros en publicitat. És cert que l’Ajuntament ha creat una gran infraestructura per facilitar la votació, ja que es podrà votar per internet o en 108 punts que ha habilitat l’Ajuntament per tot Barcelona, però també és veritat que s’està amagant una de les opcions, que és tan vàlida com les demés.

Originàriament el referèndum només tenia dues opcions, la A o la B, però més endavant i a petició de l’oposició, es va afegir la C, que deixaria la Diagonal tal com està ara, de moment. L’opció A proposa convertir la Diagonal en un gran bulevard. En ella els cotxes circularien només pel centre en una calçada de 15 metres i deixarien els laterals per bicicletes i els cotxes veïns que haguessin d’entrar al pàrquing. A més es crearia un passeig de 17’5 metres entre dues fileres d’arbres. En aquesta opció es mantindria la posició actual de l’arbrat. En canvi, la proposta B convertiria l’avinguda en un rambla. Les voreres dels laterals s’ampliarien fins a 7’9 metres i hi hauria una gran passeig central de 15 metres. Tan el transport públic i privat circularien pels laterals, amb 3 carrils en cada sentit. En aquesta opció seguirien havent 4 fileres d’arbres però s’haurien de trasplantar. En ambdues opcions s’afavoreix el transport públic i els vianants ja que s’eliminarien carrils de circulació. Aquesta reforma aniria en detriment del transport privat, que veuria reduït l’espai per circular.

Tothom sap de l’existència d’aquestes dues opcions, però de la tercera gairebé no se’n parla. Xavier Trias, cap de l’oposició, considera que el govern d’Hereu “ha amagat de manera reiterada l’existència de l’opció C” i que hi ha “una manca de democràcia”. L’Ajuntament ha muntat una carpa als Jardinets de Gràcia on, durant un mes i mig, els barcelonins podran informar-se sobre les diferents propostes de reforma. L’opció A i B estan molt ben explicades i detallades, però de la C no se’n fa ni esment. Tampoc apareix en la web de l’Ajuntament, en els discursos de l’alcalde, ni en la revista municipal Informació Barcelona, on en el número d’abril s’explica detalladament les dues primeres propostes, però no diu que els que no estiguin d’acord amb aquesta reforma poden votar una tercera opció. Sembla que l’Ajuntament té por al vot de càstig que no li permeti sortir-se amb la seva. No vol que el projecte més emblemàtic de la seva legislatura se’n vagi en orris. Des de l’Ajuntament es defensen dient que no fan referència a l’opció C perquè aquesta no implica cap canvi. Amb aquesta opció diuen que la Diagonal es quedaria tal com és ara i que per tant no cal explicar-la perquè tothom ja la coneix. Excuses. Pot ser hi ha persones que no saben que tenen aquesta opció per tombar la proposta de l’alcalde.

Trias: Hereu menteix quant a l'opció C

Trias diu que Hereu menteix respecte a l’opció C i afirma que CIU no vol que aquesta opció signifiqui no fer cap reforma, sinó buscar altres alternatives a les ja presentades. Jordi Hereu ja ha expressat que, encara que surti la tercera opció, l’avinguda s’ha de reformar. Per tant, l’Ajuntament aconseguirà el seu objectiu si o si.

El consistori ha reiterat la necessitat de reformar la Diagonal perquè és una via que utilitzen cada dia milers de barcelonins i està gairebé sempre col•lapsada. Aquest argument és incongruent perquè amb la reforma que ells proposen s’anul•len carrils i el col•lapse serà major, ja que es preveu reduir el trànsit en un 70%. Tan l’oposició com el RACC tenen dubtes sobre la viabilitat del projecte i demanen altres alternatives que no siguin tan deficients com les presentades. El RACC, que si que defensa una reforma de l’avinguda, creu que s’ha de valorar l’augment del trànsit que hi haurà en els propers anys i demana una prova pilot per avaluar el comportament del trànsit entre Francesc Macià i Glòries abans de dur a terme les obres. 

Tot i l’existència de sectors molt crítics amb la proposta de l’Ajuntament, Hereu no cedeix i tira endavant el referèndum. Veurem si la seva estratègia d’amagar l’opció C li funciona o si, al contrari, surt escarmentat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios