www.diariocritico.com

Donarà suport en la votació final

CiU s'absté en la votació de la Llei del cinema perquè no és prou contundent en la defensa del català

Jordi Cuminal recorda que la federació ja va advertir dels riscos de la tramitació del text amb caràcter d'urgència

miércoles 12 de mayo de 2010, 19:28h

CiU s'ha abstingut avui en la votació del dictamen de la Llei del cinema entre altres qüestions perquè, només per un problema de terminis, el dictamen no conté explícitament l'obligació que hi hagi quotes de pantalla que garanteixin l'equilibri lingüístic. El diputat de la formació, Jordi Cuminal ha indicat que "la rigidesa en els terminis ha obligat a no poder discutir prou" aquest punt, que ha quedat fora però que CiU intentarà incorporar. A més, amb la seva actitud, la federació ha volgut fer un acte de protesta per les formes del tripartit en l'última fase de la ponència. Això no treu, ha dit el diputat de CiU Jordi Cuminal, que la federació no tingui voluntat de donar suport a la llei en la votació final, perquè moltes de les seves esmenes s'han acabat incorporant a la llei.

El diputat de CiU ha explicat que la llei establia que un reglament hauria de regular aquestes quotes de pantalla, però assessors de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació van advertir en l'últim moment que això podria donar arguments al Consell de Garanties Estatutàries per declarar-ho antiestatutari. La federació pretenia desenvolupar-ho a través de la mateixa llei per evitar aquest problema però el tripartit, ha dit Cuminal, no ha volgut allargar els treballs de la ponència i s'ha limitat a retirar aquest punt.

Cuminal ha recordat que CiU ja va criticar des del principi que la llei fos tramitada per urgència, i ha constatat que això ha impedit poder acabar de debatre tots els temes que "fins ara estaven molt ben encaminats". Per això, la federació ha volgut escenificar la seva protesta amb una abstenció en la votació del dictamen per denunciar les maneres del que ha anomenat "tripartit exprés". "Cal fer alguns gestos per oposar-se a determinades imposicions com que pesi més el temps a l'hora d'aprovar les coses que el contingut", ha considerat.

El treball ara continua i els grups i la conselleria seguiran negociant. CiU té la voluntat de sumar-se a la llei perquè s'hi sent "protagonista" per les aportacions que ha fet. "No es trenca res, però hi ha un toc d'atenció a la manera de fer del tripartit", ha resumit. En aquest sentit, ha indicat que CiU manté vives les seves esmenes i encara hi ha capacitat de transacció perquè 'no hi ha els ponts trencats ni molt menys'.

De fet, Cuminal ha apuntat que bona part de les propostes de CiU s'han introduït, com el procés de digitalització, el pla per industrialitzar el sector i l'allargament de cinc a set anys del termini per complir amb les quotes d'exhibició pels exhibidors que s'apuntin a la digitalització. Fins i tot els empresaris, ha dit, han reconegut que el text millora molt després del treball en ponència.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios