www.diariocritico.com

Líders mundials en donació i trasplantaments

La celebració avui dimecres del Dia del Donant, motiu d'alegria a Catalunya i Espanya

Diumenge s'inaugura el monument al donant, a la plaça de la Sagrada Família

miércoles 02 de junio de 2010, 02:52h

Avui dimecres 2 de juny se celebra el Dia Nacional del Donant o, el què és el mateix, la celebració d'una realitat envejable: Catalunya i Espanya són líders mundials pel que fa l'activitat de la donació i transplantament d'òrgans, segons els números contrastats tan de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) com de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT). Així, les dades de l'any 2009 confirmen l'afirmació pel que fa el nombre de trasplantaments amb un total de 844 casos a Catalunya i més de 4.000 en el conjunt de l'Estat. Les donacions també mantenen el ratio líder, atès que són 1.605 a tot Espanya de les quals més de 238 a Catalunya (per bé que la mitjana és inferior a Cantàbria).

El Dia Nacional del Donant tindrà aquest any un caràcter poc institucional -no hi haurà acte a la conselleria de Salut com, intermitentment, succeeix en altres ocasions- però això no restarà visibilitat a la jornada. Així, la pràctica totalitat de centres sanitaris públics barcelonins informaran als ciutadans sobre tots aquells dubtes que tinguin sobre la donació i el trasplantament i, és clar, sobre els seus avantatges.

Allà, les diverses associacions implicades informaran a qui ho demani sobre la qüestió. Per exemple, una de les més actives, l'Associació de Malalts del Ronyó de Catalunya (ADER) instal·larà les seves taules informatives a l'Hospital del Mar, al de la Vall d'Hebron i al Germans Trias i Pujol -més conegut com Can Ruti, de Badalona-. Això no vol dir que l'Hospital Clínic, el de Sant Pau o el de Bellvitge no serveixin per rebre la informació subministrada per altres col·lectius que, al cap i a la fi, tenen un objectiu comú.

Diumenge, inauguració del monument al donant

Però, tot i que el gruix d'activitats es concentra en el Dia del Donant (sempre el primer dimecres de juny), no vol dir que s'acabi aquí la celebració. De fet, és habitual, al diumenge subsegüent, fer la caminada d'agraïment als donants -protagonitzada, és clar, pels receptors d'òrgans- que, pacientment, poc a poc i bona lletra, segueix la ruta gaudiniana que porta de la Pedrera fina la Sagrada Família. Allà, tradicionalment, es fa un homenatge als benefactors al voltant de l'anomenat 'arbre de l'amor', plantat en honor dels donants. Aquest any, la celebració final tindrà un al·licient especial perquè s'inaugurarà, a la mateixa plaça, el Monument al Donant.

A l'acte, previst per a les 11.30 hores del matí, han d'assistir en principi la consellera de Salut, Marina Geli, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios