www.diariocritico.com

Fins el 20 de juny

L'humor crític d'Enrique Jardiel Poncela arriba al Teatre Romea amb Angelina o el honor de un brigadier

L'humor crític d'Enrique Jardiel Poncela arriba al Teatre Romea amb Angelina o el honor de un brigadier

Un "drama vestit de comèdia", qualifica el director, Juan Carlos Pérez de la Fuente

miércoles 02 de junio de 2010, 18:23h

Sota la direcció de Juan Carlos Pérez de la Fuente, aquest dimecres s'estrena al Teatre Romea de Barcelona Angelina o el honor de un brigadier, del dramaturg madrileny Enrique Jardiel Poncela, escrita el 1932. Pérez de la Fuente la defineix com "un drama amb vestit de comèdia" i assegura que era l'obra de la qual Jardiel Poncela n'estava més orgullós. Feia molts anys que no es representava Jardiel Poncela a Barcelona. Chete Lera i Soledad Mallol encarnen els personatges protagonistes, el brigadier i la seva esposa, i encapçalen així un repartiment de 12 actors. L'obra es podrà veure fins el 20 de juny a la capital catalana tot i que té una gira prevista fins al març de l'any vinent.

Enrique Jardiel Poncela només tenia 31 anys quan va estrenar Angelina o el honor de un brigadier i sembla que va ser una obra que va escriure en només 15 dies. Poc abans de morir va assegurar en una entrevista que aquesta era l'obra de la qual estava més orgullós. Ho deia perquè la seva versió cinematogràfica l'havia presentat a Hollywood i perquè creia que seria el text que el tornaria al lloc d'on l'havien fet fora.

Així ho explica Juan Carlos Pérez de la Fuente, que des del desembre passat dirigeix l'obra, èxit a vàries ciutats espanyoles, entre elles Madrid, i que ara s'estrena a Barcelona, on estarà en cartell fins el 20 de juny. Per Pérez de la Fuente, Angelina o el honor de un brigadier és "un drama amb vestit de comèdia" que li agrada moltíssim, perquè és una obra "rodona que destapa els draps bruts espanyols". Pérez de la Fuente ha reconstruït el text de Jardiel Poncela fidelment, i reconeix que l'època que representa, el 1880, presagi del desastre de 1898, es pot aplicar a l'actualitat. En aquest sentit, el director considera que "ens falta sentit de l'humor" perquè vivim en una societat "malament polititzada".

Angelina o el honor de un brigadier explica la història d'un brigadier que descobreix, el dia de la seva petició de matrimoni, que la seva futura esposa l'enganya escandalosament. Es retrata doncs, en aquest text escrit en vers, l'honor i el mite de Don Juan però en un drama en clau d'humor. Pérez de la Fuente reconeix, com feia Jardiel Poncela, que "l'humor s'ha de fer molt seriós", i que aquesta obra n'és una mostra, perquè és un drama total, que compleix la paradoxa de fer patir els personatges i riure el públic.

El brigadier, Don Marcial, i la seva esposa, Marcela, són els personatges principals encarnats pels actors Chete Lera i Soledad Mallol. Chete Lera creu que el seu personatge, enganyat, "provoca tendresa" i fa que l'espectador es pugui riure d'ell mateix, perquè es veu reflectit en la situació que viu. Lera, que encarna el protagonista amb més text per recitar, considera que és una obra complicada a l'hora de resoldre-la tècnicament perquè 's'ha d'estar molt concentrat perquè el text no pugui amb tu'.

Per la seva banda, Soledad Mallol, destaca que el seu personatge és "preciós" i que malgrat que els assajos hagin estat duríssims, s'ho ha passat molt bé fent-ho. Mallol confia que a Barcelona l'obra agradarà i que "aquest tipus d'humor, bastant amb segones interpretacions, s'entendrà perfectament a Catalunya".

Jardiel Poncela, poc representat a Barcelona

Feia anys que Enrique Jardiel Poncela no era representat a Barcelona, i de fet, Pérez de la Fuente ha reconegut que tampoc s'ha representat excessivament a la resta de l'Estat espanyol. En dóna diversos motius, com que a vegades no s'ha representat bé, però sobretot, a que és un teatre "car perquè hi ha molts personatges i requereix molt esforç i una tècnica increïble".

Angelina o el honor de un brigadier s'estrena aquest dimecres al Teatre Romea, i estarà en cartell fins el 20 de juny. Llavors encara viatjarà a Torrelavega, Alcalá de Henares o Las Palmas. I és que el muntatge, estrenat el desembre de 2009 té una gira contractada de moment, fins al març del 2011, mostra de l'èxit que ha tingut fins ara.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios