www.diariocritico.com

A Nova York, seguiment televisiu; a Tolosa, davant el consolat espanyol

L'ambaixada espanyola a Londres i l'Alexanderplatz berlinesa, escenaris de manifestacions pro-Estatut a Europa

L'ambaixada espanyola a Londres i l'Alexanderplatz berlinesa, escenaris de manifestacions pro-Estatut a Europa

El Casal Català de París emetrà un comunicat en francès que serà enviat a la premsa

viernes 09 de julio de 2010, 14:25h

El 10-J els catalans que viuen a l'estranger demostraran el seu rebuig a la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional, en una jornada en què s'espera una intensa mobilització catalana a nivell internacional. Coincidint amb la manifestació a Barcelona, els catalans del Regne Unit protestaran davant de l'ambaixada espanyola a Londres. A Berlín, la comunitat catalana farà una manifestació en una de les places més cèntriques de la ciutat, l'Alexanderplatz. Els catalans i occitans a França es concentraran davant del consolat espanyol a Tolosa, mentre que a Nova York seguiran en directe la marxa de Barcelona a través d'una gran pantalla. Cartells, comunicats i senyeres; tot perquè el món sàpiga què passa a Catalunya.

Els catalans del Regne Unit han convocat una manifestació davant de l'ambaixada espanyola a Londres per protestar contra la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional. Sota el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim', la concentració es farà dissabte a les cinc de la tarda, hora local, i coincidirà així amb la manifestació de Barcelona. Un cop davant de l'ambaixada, on preveuen assistir amb senyeres i una gran pancarta amb el lema impulsat per Òmnium Cultural, els catalans del Regne Unit llegiran un comunicat en què denunciaran la "irresponsabilitat i la manca de legitimitat democràtica" del Tribunal Constitucional espanyol.

El casal català de Londres, Catalans UK, que organitza l'acte, preveu la participació a la concentració d'entre 50 i 300 persones que viuen a Londres i a d'altres ciutats britàniques. A nivell institucional, la marxa comptarà també amb la presència del delegat del Govern de Catalunya a Londres. El portaveu de Catalans UK, Jordi Llàcer, ha explicat que tenen unes "bones expectatives" de participació a la protesta perquè la comunitat catalana s'ha mobilitzat intensament a través del correu electrònic i portals socials d'internet com Facebook.

De fet, Catalans UK ha fet una crida a la comunitat catalana i als catalanòfils del Regne Unit a adherir-se a la concentració i demostrar així la "disconformitat" de la societat amb una sentència que consideren una "inacceptable violació de la voluntat dels catalans". L'associació ha creat cartells en motiu de la manifestació, i convida també a tots els catalans que siguin a Londres de pas o de vacances però que vulguin protestar contra la sentència a adherir-se a la marxa.

Coincidint amb la manifestació a Barcelona en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, els catalans de Berlín també sortiran al carrer per expressar la seva disconformitat amb la sentència. "Els catalans que vivim a Berlín no ens volem quedar creuats de braços", comenten des de l'organització, que compta ja amb gairebé un centenar de persones que han confirmat la seva assistència. El Casal Català de Berlín i la Delegació de la Generalitat a Alemanya donen suport a aquesta iniciativa, que ha animat als catalans que viuen a altres ciutats alemanyes a participar també en la protesta.

L'organització ha decidit mantenir el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' i traduir-lo a l'Alemany. 'Wir sind eine Nation. Wir wollen selbst bestimmen!' és el que es pot llegir en el cartell promocional. La concentració es farà en una de les places més emblemàtiques i concorregudes de Berlín, l'Alexanderplatz, amb senyeres i estelades. El 10 de juliol a les sis de la tarda la comunitat catalana es farà notar a la capital alemanya i repartirà fulls informatius per mostrar el 'descontentament' amb la sentència del TC i la "ferma voluntat de ser" dels catalans, també d'aquells que són lluny de Catalunya.

La comunitat catalana de Nova York es concentrarà aquest dissabte en un hotel de Manhattan per seguir la manifestació convocada per Òmnium Cultural arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Ela assistents donaran suport al lema 'Som una nació, nosaltres decidim'. L'acte el coordina el casal català, el Catalan Institute of America. "Volem deixar clar que els catalans a l'exterior som al costat de les persones que sortiran al carrer a Barcelona per defensar l'Estatut", explica a l'ACN Jaume Soler, membre del Catalan Institute of America i membre també del Col·lectiu Emma, que té com a objectiu donar a conèixer la realitat catalana a la premsa internacional.

"Serà com si estiguéssim a Barcelona", afegeix el president del casal, Joan Salavedra. Els organitzadors instal·laran una pantalla al bar de l’hotel Roger Smith del carrer Lexington on s’hi podrà veure les imatges en directe que oferirà TV3 de la marxa. La convocatòria és a dos quarts de dotze del migdia hora local. L’hotel és un lloc emblemàtic pels catalans de Nova York perquè antigament havia estat el punt de trobada setmanal de la comunitat. Encara no se sap si la resta de casals catalans als Estats Units organitzaran algun acte similar.

La crisi oberta per la sentència del Tribunal Constitucional coincideix als Estats Units amb la celebració de la consulta sobre la independència organitzada per la plataforma Els EUA Decideixen. Fins el 9 d'octubre, els ciutadans dels Països Catalans residents als Estats Units poden votar per correu sobre la independència de Catalunya. El dia 9 es farà la votació presencial en urnes a diferents punts dels Estats Units.

El Casal Català de París no ha convocat una concentració, però ha volgut explicitar el seu suport a les mobilitzacions contra la sentència sobre l'Estatut a través d'un comunicat de premsa, escrit en francès, que divulgarà als mitjans de comunicació locals. Segons han explicat fonts de l'entitat, el document denuncia el retard de la sentència i la situació en què l'Alt Tribunal ha deixat a Catalunya.

Entitats cíviques de catalans i occitans han convocat pel dissabte una concentració a Tolosa "en solidaritat" amb la manifestació prevista pel mateix dia a Barcelona contra la retallada de l'Estatut. El Casal Català de Tolosa i altres entitats, com 'Cadres Catalans' o el Partit Occità, han cridat a la gent a concentrar-se a les sis de la tarda davant del consolat d'Espanya a Tolosa.

Els convocants han demanat a la gent que portin banderes catalanes i occitanes a la concentració. Amb aquest acte, les entitats volen protestar contra '"la censura" del Tribunal Constitucional i per defensar l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

La concentració també ha estat convocada a través de la xarxa social Facebook per part del grup Amics catalans de Tolosa del Llenguadoc, un grup que defensa que "el futur dels Països Catalans passa per un destí comú amb Occitània".


El Casal Català de Brussel·les també ha volgut manifestar la seva "preocupació" per la retallada del TC a l'Estatut, que consideren que "repercutirà negativament en elements vertebradors de les comunitats catalanes a l'exterior, com són la llengua, la promoció de la cultura catalana o l'acció de la Generalitat de Catalunya a l'estranger". Per això, s'ha adherit a la crida de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes que expressa el rebuig a la sentència del TC i ha manifestat el seu suport a la manifestació del 10-J.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios