www.diariocritico.com

José Montilla diu que ell ja el practica cada dia

El president de la Generalitat se'n riu del dret a decidir dels catalans

El president de la Generalitat se'n riu del dret a decidir dels catalans

El mandatari diu no entendre les paraules del seu antecessor sobre la necessitat d'un referèndum que pregunti sobre el model que vol Catalunya

miércoles 25 de agosto de 2010, 13:40h

El president de la Generalitat, José Montilla, ha manifestat sobre el dret a decidir, en declaracions a TV3, que "això no sé el que és, perquè jo el practico cada dia". Amb aquesta reflexió, el màxim mandatari dels catalans ha volgut ironitzar sobre la proposta de CiU que demana que els catalans puguin exercir aquesta opció. Montilla, a més ha admès aquest dimecres que no entén les declaracions que va fer dimarts l'expresident Pasqual Maragall en relació a la celebració d'un referèndum. En aquest sentit, ha subratllat que els ciutadans ja podran decidir a la tardor si volen un partit que aposta per un estat federal, per un d'independent o per menys autogovern, com vol el PPC, a banda dels que defensen el dret a decidir.

José Montilla ha rebutjat que les properes eleccions siguin un plebiscit sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, perquè no només hi compta aquest factor a l'hora de votar. En aquest sentit, ha assegurat que el PSC està preocupat per la sentència de l'Estatut i per l'autogovern, però també per donar solució als problemes de la gent en el seu dia a dia, que tenen a veure ara amb la crisi. Precisament, parlant del seu partit, en preguntar-li per les diferències entre Carme Chacón i Antoni Castells, ha indicat que qui voti socialista estarà optant per un partit "d'espectre ampli" que conté "sensibilitats diverses". "El PSC sempre ha estat un partit plural", ha reblat.

Risc de fractura nacional i social

Entrant en altres qüestions, Montilla ha subratllat que no hi ha fractura social a Catalunya, però el risc "existeix", de la mateixa manera que també hi ha risc de fractura nacional. "Depèn de les polítiques que fem, el que farem és dividir més el país o no", ha apuntat. I el mateix passa amb les polítiques socials, que poden fer que només una part de la societat sigui la que pagui la factura de la crisi o el repartiment sigui "proporcional".

On no hi ha fractura, segons Montilla, és dins del PSC malgrat el conseller d'Economia i número dos en les anteriors eleccions, Antoni Castells, hagi anunciat que no repetirà. "No, de fractura res en absolut", ha dit taxatiu el president, que ha respectat la decisió de Castells.

José Montilla ha rebutjat parlar de pactes postelectorals i també de la data de les eleccions. De fet, ha remarcat que seria una "irresponsabilitat" per part seva anunciar-ho sense informar primer els consellers del Govern, perquè estaria incomplint el que diu l'Estatut. Ha reiterat una i altra vegada que seran a la tardor, i ha opinat que és "poc rellevant" si són dues setmanes abans o després. 'Convoco les eleccions quan toquen. Les legislatures són de quatre anys i això finalitza a la tardor. Les eleccions seran dintre de molt poc és obvi", ha assenyalat recordant que el dia màxim és a mitjans de desembre.

El PPC i el català

Com és força habitual en ell i el seu partit, el president ha carregat contra el PPC per la seva actitud respecte la llengua catalana, després que els populars portessin al Tribunal Constitucional la Llei d'Educació (LEC) i ara estiguin estudiant fer el mateix amb el Codi de Consum. Montilla ha subratllat que la LEC es basava en la Llei de Política Lingüística, avalada pel Constitucional i que es va aprovar "quan hi havia un ministre al govern espanyol que es deia Mariano Rajoy".

El recurs ara de la defensora del poble contra la Llei d'acollida no impedeix desenvolupar la normativa. És més, ha rebutjat que això no es cap insubmissió, "sinó tot el contrari". "No estaríem fent el que cal fer, no estaríem complint les lleis si no apliquéssim la llei, que està vigent", ha advertit. Montilla ha insistit que els recursos "no invaliden l'aplicació de les lleis", i ja es veurà quina és la decisió del TC quan es pronunciï d'aquí a uns anys.

A la vista dels recursos contra la LEC i contra l'Estatut, tenint en compte les intencions sobre el Codi de Consum i tot recordant que la defensora és antiga diputada del PP, Montilla ha subratllat que "sembla que el PP tingui un problema, i és que no accepta que el català és la llengua pròpia de Catalunya".

El socialista ha assegurat que el Govern continuarà aplicant les lleis vigents perquè "a més de justes, de sentit comú, i de sensates, són perfectament constitucionals malgrat el PP i la defensora del poble facin recursos".

En aquest sentit, ha assegurat que TV3 continuarà utilitzant el català malgrat la sentència del TC, així com la resta de mitjans públics, encara que la llengua catalana sigui llengua d'ús normal i no preferent.

Precisament, sobre la sentència de l'Estatut, ha recordat que és l'instrument que va votar el poble de Catalunya. "Altres parles de no sé quins instruments. Alguns parlen de coses pel 2012, però parlem d'ara i de l'any 2010 i dels problemes que té el país. I l'autogovern, per desplegar-lo avui, s'ha de fer amb l'Estatut. Si algú ho vol fer amb algun altre instrument que ho digui", ha reclamat, en referència al concert econòmic que el president de CiU, Artur Mas, proposarà al govern espanyol la primavera del 2012 si arriba a ser president de la Generalitat.

Montilla ha demanat als partits que expliquin quins instruments volen fer servir en lloc de l'Estatut, especificant amb quines aliances els aplicaran. "L'instrument real ara és l'Estatut", ha reblat.

De fet, el president ha opinat que es pot recuperar "la globalitat" del que el poble va votar en referèndum, i ha apuntat, per exemple, que tot el que fa referència a justícia depèn de la modificació d'algunes lleis orgàniques.

En preguntar-li si la credibilitat del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està intacta, Montilla no ha volgut pronunciar-se, argumentant que això ho dirà la ciutadania quan hi hagi eleccions generals. El que sí que ha fet el Govern és exigir que l'executiu central tingui "un paper més actiu i ha d'apostar més per l'autogovern de Catalunya".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios