www.diariocritico.com

Resposta coincident de les forces polítiques a la convocatòria anunciada per Montilla

L'estratègia avantatgista de la data electoral no preocupa perquè el què importa és el debat

L'estratègia avantatgista de la data electoral no preocupa perquè el què importa és el debat

Totes les formacions entreveuen un futur molt diferent a l'actual realitat

martes 07 de septiembre de 2010, 15:17h

El fet que el president de la Generalitat, José Montilla, hagi escollit la data del 28 de novembre per a celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya no preocupa als seus rivals. Tot i que la sensació és que l'elecció s'ha fet seguint una estratègia que allunyarà els efectes de la vaga general del 29 de setembre i el permetrà fotografiar-se amb el Papa, a banda de coincidir amb un Barça-Madrid, els líders dels principals partits concurrents destaquen que és important és el debat i no pas la data.

Així, el president de CiU i candidat a presidir la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat que el president, José Montilla, hagi anunciat la data de les eleccions per al 28 de novembre, i ha considerat que seran l'oportunitat de dur a Catalunya el canvi no només de govern, sinó també de "estil, projecte i lideratges". En roda de premsa i acompanyat per la direcció de CiU, Mas ha insistit que l'important no és la data de les eleccions, sinó les propostes que presenten els partits. Per això, i després que Montilla hagi apel·lat al "joc net" en la campanya, el líder de CiU ha reiterat que realitzarà una campanya positiva i de propostes, i ha confiat que la petició del president es compleixi, després qüestionar que s'hagi respectat en els últims mesos. Entre els objectius que la federació es marca per als comicis està evitar la reedició del tripartit, frenar un possible avanç electoral del PP a Catalunya, i que els comicis es converteixin en una oportunitat per generar un vot d'il·lusió per un projecte de futur, "i no un vot de resignació ".

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana de Catalunya i candidat del partit a les eleccions del Parlament el proper 28 de novembre, Joan Puigcercós, ha dit aquest dimarts al matí a Tarragona que l'important no és la data de les eleccions sinó de què es parlarà fins que aquesta arribi. El líder republicà ha insistit que Esquerra només pactarà amb aquells partits que impulsin i donin suport a un referèndum perquè aquestes eleccions ofereixen l'oportunitat de "canviar la història i superar el carreró sense sortida de l'autonomisme". Una altre condicio per arribar a enteses serà que aquests partits segueixin donant suport a les polítiques socials i d'esquerra iniciades en el camp de la sanitat o l'educació. Puigcercós ha recordat que des d'Esquerra es va afirmar que preferien unes eleccions a l'octubre però ha dit també que aquesta és una decisió del president Montilla i que cal respectar.

L'excepció a la minimització de la data l'ha protagonitzat la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, en culpar al president, José Montilla, d'esgotar tots els terminis abans de convocar les eleccions per interès partidista, pel fet que el Govern "ha fracassat i s'ha submergit en debats identitaris sense pensar en els catalans ". Camacho ha considerat que les eleccions autonòmiques són el moment adequat per a "evitar un tercer tripartit, un tripartit de CiU amb independentistes, una majoria absoluta de CiU i una sociovergència", fórmula que ha titllat d'acord de poder.

Finalment, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat aquest dimarts que l'important d'aquests comicis no és la data en què se celebraran sinó el debat que comporten i el fet que Catalunya giri "a dreta o esquerra" i vagi "endavant o endarrere". En declaracions des del Congrés dels Diputats, Herrera ha assegurat que aquestes eleccions són "excepcionals" perquè es produeixen en un moment de "crisi econòmica i institucional" i Catalunya "s'hi juga molt". "No valen les solucions velles", ha dit, i cal "no tirar enrere i sortir de la crisi amb solucions justes, solidàries i sostenibles". El candidat ecosocialista ha afegit que la seva formació aposta per "un full de ruta a nivell nacional que no accepti la imposició del Constitucional, però que alhora entengui que hem d'avançar tan social com nacionalment lluny de forma cohesionada".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios