www.diariocritico.com

230.000 alumnes arrencaran el curs 2010-2011

La universitat catalana assumeix per complert el pla de Bolonya

L'increment de la mobilitat internacional dels alumnes catalans i el finançament, assignatures pendents

lunes 13 de septiembre de 2010, 17:04h

El curs universitari 2010-2011 arrencarà oficialment aquest dimecres amb més de 230.000 alumnes en tot el sistema d'ensenyament superior català, que per primera vegada en tres anys oferirà totes les carreres adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) o, el què és el mateix, el pla de Bolonya, per als estudiants de nou accés.

Segons ha explicat en roda de premsa el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generealitat, Josep Huguet, fins al setembre de 2015 s'aniran extingint totes les llicenciatures i diplomatures, data fins la qual coexistiran amb els graus de nova implantació.

En total, es poden trobar 456 estudis de grau adaptats a l'EEES i 498 màsters en tot el sistema universitari. A més dels 230.000 estudiants -una xifra pendent de fixar segons les matriculacions- les universitats públiques i la de Vic (UVic) comptaran amb 15.486 professors i 8.245 persones d'Administració i Serveis (PAS).

Segons Huguet, la incorporació de nous professionals al sistema ha millorat la ràtio d'alumnes per professor arribant nivells "per sobre de Finlàndia". En 2001-2002 havia 12,5 alumnes per docent, mentre que en 2008-2009 es van registrar fins a 8,95 estudiants per professor.

Entre les assignatures pendents, el conseller ha reconegut l'increment de la mobilitat internacional dels alumnes catalans que, lluny del 20% "ideal", es troben en percentatges del 3,02%.

Josep Huguet ha explicat que el finançament de les universitats ha passat d'una previsió inicial del 7% anual recollida en la Llei d'Universitats de Catalunya (LUC) amb un creixement mitjà del 12,13%. "Globalment les universitats hauran doblat el seu finançament en vuit anys", ha dit.

Per 2010, el finançament condicionat a objectius serà de 42 milions d'euros a repartir, una xifra reajustar i consensuada novament el passat 30 de juliol. "És cert que no és la xifra prevista en 2006", ha admès el comissionat d'Universitats i Investigació, Joan Majó.

El finançament universitari serà aquest any objecte de modificació, ja que el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa ha manifestat en nombroses ocasions, també aquest dilluns, la seva intenció de pujar al 20% el finançament per objectius d'acord amb indicadors de rendiment acadèmic, investigador i de gestió.

Aquest sistema introduirà el sistema de comptabilitat analítica compartida en totes les universitats públiques i seran comparades amb elles mateixes per anar sempre "avançant".

Revisió de másters

Majó ha recordat que el proper curs hauran passat els tres anys perquè els graus acreditin que tenen suficients alumnes, de manera que serà el moment de tancar aquells que no presentin prou demanda.

Aquesta situació ja s'ha donat amb 50 màsters, "perquè hi ha massa", i la intenció del Govern és reduir-los a una vintena que destaquin internacionalment per la seva excel·lència.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios