www.diariocritico.com

El policia de la Científica dels Mossos d'Esquadra torna després de l’èxit de ‘La mala dona’

Marc Pastor proposa un “thriller preapocalíptic” al seu nou llibre L'any de la plaga

Marc Pastor proposa un “thriller preapocalíptic” al seu nou llibre L'any de la plaga

Un seguit de morts entre avis durant un calorós estiu a Barcelona i les plantes d'eucaliptus que tots tenen a casa seva esdevenen el motor de la novel•la

viernes 22 de octubre de 2010, 14:12h

L'eucaliptus sembla una planta coneguda, comú i corrent. Però per a Marc Pastor (Barcelona, 1977) és una planta “invasora”. A més, és el motor de la trama de la seva nova novel•la, 'L'any de la plaga' (La Magrana), un “thriller preapocalíptic”, segons l'autor. Aquesta novel•la és publicada després de l'èxit aconseguit amb “La mala dona”, un llibre on Pastor tracta el cas de la ‘vampira del carrer Ponent’, un fet real que va sacsejar la Barcelona dels primers anys del segle XX. Amb aquesta obra va obtenir el I Premi Crims de Tinta de Novel•la al 2008. Però Marc Pastor torna ara amb la història de Víctor Negro, un treballador social que passa un estiu calorós i trist a Barcelona perquè la novia l'ha deixat. Un seguit de morts entre els avis que cuida i les plantes d'eucaliptus que tots tenen a casa seva, li faran sospitar que potser alguna cosa estranya està passant.

Malgrat li és difícil sintetitzar la trama de 'L'any de la plaga', Marc Pastor ha explicat que Víctor Negro és un treballador social que es dedica a l'atenció de la gent i que passa un calorós estiu a Barcelona amb l'agreujant que l'ha deixat la novia, amb qui està obsessionat.

Fins aquí, el lector pensarà que 'L'any de la plaga' és la història d'una vida normal, però aleshores les consecutives morts d'alguns avis que Negro cuidava, amb l'element comú que tots tenen un test amb un eucaliptus a casa, encendrà totes les alarmes del protagonista. Llavors, Víctor Negro intentarà saber si està passant alguna cosa estranya “o si tot són imaginacions seves”, ha dit l'autor.

Precisament perquè es considera “molt fan” de la ciència ficció, Pastor no considera 'L'any de la plaga' una novel•la d'aquest gènere. Reconeix que “trepitja” alguns temes que s'hi podrien considerar, però el considera un “thriller preapocalíptic”. Pastor tenia molt clar que no volia reproduir l'esquema “típic” postapocalíptic en què l'objectiu és sobreviure a algun esdeveniment catastròfic, volia retratar just els moments anteriors a una apocalipsi.

En aquesta història, Pastor ha evitat la Barcelona “literària, turística i de postal”. Ha buscat, expressament, barris i racons de la ciutat com El Carmel i Nou Barris en què “poguessin passar moltes coses i que no fossin visibles”. El que li agrada és “introduir elements fantàstics a una vida normal”, ha assegurat l'autor.

Tot i que no li agrada parlar de consolidació sinó de “progrés”, Marc Pastor és conscient que 'La mala dona' va agradar molt i que havia de tornar amb una bona història. Així, Pastor ha explicat que després de la novel•la anterior va sentir una certa “pressió” perquè seguís escrivint novel•la negra. Però tot i saber que era “molt risc”, l'autor tenia ganes de “canviar” de gènere i estil.

Diplomat en Criminologia i Política Criminal, Marc Pastor treballa a la policia científica dels Mossos d'Esquadra, una professió que li ha donat “molts recursos” alhora de visualitzar les escenes més negres de les històries que escriu. Tot i això, l'autor també es veu molt influenciat tant pel cinema (s'ha criat amb Spielberg, ha recordat) com pels còmics. Malgrat està bastant “immers” en la promoció de 'L'any de la plaga', Marc Pastor està en procés de documentació d'una nova novel•la en què recuperarà un personatge “ja conegut”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios