www.diariocritico.com

Farà una "relectura de la història recent"

El MACBA compleix 15 anys i els celebra doblant la superfície destinada a l'exposició permanent

El MACBA compleix 15 anys i els celebra doblant la superfície destinada a l'exposició permanent

El museu farà especial atenció als països de l'est, l'eix mediterrani o Llatinoamèrica

martes 14 de diciembre de 2010, 17:33h

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) doblarà el 2011 la superfície dedicada a la col·lecció permanent, que passarà de la planta baixa al primer pis per guanyar visibilitat, segons ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa el seu director, Bartomeu Marí. Coincidint amb els 15 anys del museu, també es trauran a la llum recents adquisicions. Es podran veure moltes més obres, entre elles nous treballs de Marcel Broodthaers, Övyind Fahlström, Gego i Frederick Kiesler, autor del que el museu acaba de rebre un dipòsit "molt important" i al qual dedicarà una gran exposició en 2014.

Al marge del reforç de la col·lecció permanent, el Macba dedicarà el 2011 a fer una "relectura de la història recent", segons Marí, amb especial atenció a les perifèries: els països de l'est, l'eix mediterrani i Llatinoamèrica.

Exemple d'aquesta voluntat és l'exposició 'La Internacional', que amb fons de quatre museus d'Eslovènia, Eslovàquia, Holanda i Anvers evidenciarà les coses en comú que té l'Est amb el Sud d'Europa -dictadures i censura- i que la mateixa terminologia que s'usa per parlar de l'art alemany i nord-americà, per exemple, no serveix en aquests casos.

Així, de maig fins al setembre es podran veure obres de Marina Abramovic, Gorgona, Ion Grigorescu, Sanja Ivekovic i IRWIN, entre molts altres.

També hi haurà una exposició dedicada a The Otolith Group, la parella de cineastes formada per l'índia Anjalika Sagar i el nigerià Kodwo Eshun, amb un discurs de reflexió postcolonial on tampoc falten referències a la ciència ficció. Segons Marí, la mostra serà "un guió en tres dimensions".

La Capella seguirà acollint els encàrrecs realitzats a artistes: Pep Duran omplirà la sala gòtica de ceràmica amb la instal·lació 'Una cadena d'esdeveniments', i els artistes Sejla Kameric i Anri Sala presentaran en primícia mundial la instal·lació audiovisual '1935 dies sense vermell', en referència als dies que va durar el setge de Sarajevo. A més, la iraniana Natascha Sadr tindrà a La Capella seva primera instal·lació individual a Espanya.

La quota catalana arribarà de la mà d'Àngels Ribé i l'exposició 'Al laberint', que omplirà el museu d'una cruïlla de parets de plàstic groc, la reconstrucció de l'obra que l'artista va presentar el 1969 al Castell de Verderonne (França ).

També estarà Antoni Muntadas amb 'Between the Frames: The Forum', que es veurà en el marc de l'exposició 'Volum', cap a finals d'any, i que el mateix artista va definir com "una visió extensiva del sistema artístic dels anys vuitanta".

Secrets de la revista de Warhol

A la tardor, també es veurà una exposició de petit format molt interessant: Aspen Magazine, en la qual es revelaran els secrets d'aquesta revista d'art que en els 60 va ser dirigida per Andy Warhol, Dan Graham i Brian O'Doherty, entre altres.

El Macba tindrà el 2011 un pressupost de 12.117.000 euros, un 5,24% menys que el 2010 -670.000 euros menys-, a causa de la baixada de les aportacions de les administracions públiques. Aquest any la retallada s'ha comunicat al museu amb suficient antelació com per a reaccionar a temps, no com l'any passat, quan, segons ha confessat Marí, els va agafar "a última hora".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios