www.diariocritico.com

A fi d'anar "a contrapèl"

Una exposició a La Virreina busca mitificar l'any 1979 per a convertir-lo en una icona del tipus 1968 0 1989

Una exposició a La Virreina busca mitificar l'any 1979 per a convertir-lo en una icona del tipus 1968 0 1989

El director del centre recorda que en aquells dotze mesos també van passar coses importants

lunes 20 de diciembre de 2010, 17:25h

La Virreina-Centre de la Imatge de Barcelona dedicarà la seva exposició estrella de 2011 a "monumentalitzar" l'any 1979. L'ànim és anar a "contrapèl" de la història més evident, que sol ressaltar els anys 1968 (maig francès) i 1989 (caiguda del mur de Berlín).

El director del centre, Carles Guerra, ha explicat en roda de premsa que un dels objectius serà "desmuntar els discursos històrics on només parlen uns pocs". Així, la mostra, a més de fotografies, inclourà pel·lícules i obres d'art, i estarà articulada a nivell tant internacional com local.

Guerra ha recordat que moltes de les coses que van passar el 1979 tenen, d'alguna manera, alguna connexió amb l'actualitat: A Anglaterra va guanyar Margaret Thatcher, es van produir les revolucions de l'Iran i Nicaragua, Nissan es va instal·lar a Barcelona i es van escollir els primers ajuntaments democràtics.

L'exposició, que es veurà de març a juny, girarà entorn a la novel·la de Peter Weiss L'estètica de la resistència (1975-1981) i, en concret, en un passatge que recrea la Guerra Civil. Hi haurà obres de Marguerite Duras, Jesús Atienza, Francis Ford Coppola, Joaquim Jordà i Susan Meiselas, entre altres.

Grans fons públics de fotografia documental serviran per il·lustrar la degradació urbana de Barcelona, la lamentable situació dels geriàtrics i l'escorxador i el naixement dels primers serveis públics que van tractar de canviar la vida dels ciutadans.

A l'estiu es podrà veure 'Desbordament', l'exposició dedicada al cineasta José Val del Omar que va produir el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS), encara que la nota extravagant la posarà l'artista Oriol Vilanova, que recrearà, en format teatral, una conversa fictícia entre Lenin, Dalí i Disney parlant d'immortalitat.

També es podrà veure la primera exposició individual a Espanya de Fita Steyerl, i com a 'cinema a la fresca' s'instal·larà una rèplica de la Cinémathèque de Tànger amb l'objectiu, segons Guerra, de donar una mica d'oferta cultural al col·lectiu immigrant del Raval, molt desatès.

A escala menor, el col·lectiu Sitesize presentarà una selecció d'imatges de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona sobre educació llibertària de caràcter anarquista, i el cineasta Claudio Zulián, autor d'A través del Carmel, presentarà una nova producció rodada amb joves del mateix barri.

La tardor estarà marcada per les exposicions individuals. El mexicà Iñaki Bonillas presentarà el seu particular projecte fotogràfic, fet a partir de l'àlbum familiar que va heretar del seu avi.

La identitat personal també estarà molt present en la retrospectiva que la Virreina dedicarà a la polifacètica artista Claude Cahun (1894-1954), que amb els seus autoretrats -alguns amb el cap rapat- va trencar tots els clixés de la seva època. S'exhibiran més de 130 imatges.

La Virreina estrenarà el 2011 unes sales renovades, part de les quals acolliran, a partir de finals d'any, l'arxiu OVNI, amb més de 5.000 vídeos. Abans d'instal·lar-se en un punt de consulta, es mostraran per tot l'espai.

Guerra s'ha mostrat molt satisfet amb el balanç de 2010. Les dues exposicions senyeres, 'Guia secreta de la Rambla' i 'Antifotoperiodisme', van superar cadascuna els 20.000 visitants.

Part de la primera exposició, la dedicada a Ocaña, passarà a engrossir la col·lecció permanent del Reina Sofia, mentre que la segona viatjarà a Amsterdam i Tel Aviv. La Virreina tindrà el 2011 el mateix pressupost que aquest any, 1.200.000 euros.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios