www.diariocritico.com

Modernitzarà la plataforma Casablanca

Repsol YPF anuncia la inversió de 130 milions a Tarragona per a minimitzar el risc d'abocaments

La fuita de 60.000 litres de cru que va haver-hi al desembre, origen de l'operació

lunes 17 de enero de 2011, 17:23h

El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, ha anunciat que la multinacional accelerarà inversions previstes en seguretat per 130 milions d'euros per tal de minimitzar el risc d'abocaments a Tarragona.

L'anunci s'ha produït després d'una reunió mantinguda aquest dilluns amb els alcaldes de Cambrils, Salou, Vila-seca i Tarragona, a més de representants del Govern central i autonòmic.

El president de la multinacional ha negat que els últims episodis de contaminació -quatre des de l'octubre, tres d'ells en l'últim mes- s'hagin produït per manca de rigor en el manteniment o per sistemes de seguretat obsolets, encara que ha reconegut que no estava previst "invertir tants diners en un espai tan curt de temps".

En concret, Brufau ha avançat que durant dos anys injectaran 50 milions d'euros per modernitzar la plataforma Casablanca i dotar-la de l'instrumental i els mecanismes de seguretat de què disposen les plataformes petrolíferes més modernes del món.

"La Casablanca és de l'any 81, estem realitzant un estudi dels estàndards d'equipament de les instal·lacions més modernes del món per equiparar-la pel que fa a tecnologies de seguretat", ha explicat.

Aquesta plataforma va patir el desembre la fuita d'uns 60.000 litres de cru, segons càlculs de Repsol YPF, que va obligar a activar el Pla de Contingències, i des d'ella està previst que es comenci a explotar dos nous pous al llarg de 2011.

D'altra banda, Repsol YPF abordarà la substitució de totes les infraestructures de connexió entre el pantalà del Port i la refineria en els propers quatre anys, amb una inversió de més de 80 milions d'euros.

Millora del seguiment


Un comitè d'experts i una comissió permanent de seguiment, integrades per tècnics i representants institucionals del territori, han de vetllar pel compliment dels compromisos adquirits aquest dilluns.

A més, està previst un canvi en l'organització de Repsol perquè una sola persona assumeixi la responsabilitat de les operacions marítimes.

El laboratori d'R+D de la multinacional "està treballant per emprar la més alta tecnologia en la detecció de qualsevol rastre de fuga". En aquest sentit, la multinacional incidirà especialment en els sistemes de control, "que inclouen sensors per infrarojos".

Brufau ha insistit sobretot en la capacitat d'intervenció immediata davant d'una emergència, "ja que l'error zero no existeix i és vital atacar la fuga al principi i no després de tres o quatre hores".

A partir d'ara, una embarcació preparada per operatius d'urgència revisarà el pantalà 24 hores al dia els 365 dies de l'any, i no cada vuit hores com fins ara.

Brufau ha revelat que la canonada que va causar l'últim abocament des del pantalà del port "havia estat analitzada per un sistema intel·ligent, que no va detectar cap porus, feia un any", i ha reiterat que, al seu parer, les inversions no arriben tard: "És clar que si haguéssim substituït aquesta canonada, no hagués existit aquesta fugida concreta, però fins i tot amb canonades noves succeeixen incidències; el més important és la rapidesa de resposta", ha afegit.

Finalment, Brufau s'ha negat a entrar en una guerra de xifres sobre la quantitat de cru vessada per Repsol des d'octubre, ja que "és molt difícil de calcular".

Respecte a les negligències en la notificació a Capitania Marítima de les taques de cru aparegudes a l'estiu de 2009 després dels treballs de prospecció davant del Delta de l'Ebre, ha indicat que "la informació que nosaltres rebíem de la subcontracta nord-americana Pride no era la exacta ".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios