www.diariocritico.com

Amb l'objectiu de que el seu llegat quedi "ben travat"

El Govern d'Artur Mas dóna un nou exemple de voluntat de consens en impulsar un gran pacte cultural

Mascarell escenifica el pla amb l'esquema "1 +4 +10", en referència a l'any actual, la legislatura i el futur

miércoles 02 de febrero de 2011, 16:27h

Va prometre en la seva investidura ser generador de consensos i està acomplint la màxima. Ara, el Govern capitanejat per Artur Mas impulsarà, de la mà del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un gran acord cultural que impliqui partits, administració i societat civil per que sent les bases a llarg termini.

Així ho ha anunciat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, en la presentació de les línies d'actuació del seu departament.

L'objectiu és que el llegat de l'obra de Govern quedi "ben travat" per als que vinguin en el futur, ja que no tot es pot fer en una legislatura, ha dit.

Mascarell s'ha presentat davant els mitjans acompanyat pels directors generals del seu departament, i ha confirmat que el seu serà un treball de fons, que s'anirà complint any a any i que ha sintetitzat en l'esquema "1 +4 +10", en referència a l'any actual, la legislatura i el futur.

Així, s'ha mostrat optimista, perquè el nivell de coincidència amb els altres partits és "altíssim", i això ha assegurat que la cultura catalana i la política catalana segueixen lògiques diferents.

El conseller ha remarcat que el seu principal objectiu serà facilitar la feina als veritables constructors de la cultura: els creadors, els emprenedors i els ciutadans, cosa que ha resumit en una de les frases de capçalera: "La cultura la fa la societat, no la fa l'administració pública ".

En aquest sentit, ha promès que treballarà per instaurar una "finestreta única" de subvencions, un "anhel" de creadors i productors, encara que no ha concretat si aquest portal únic serà el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), que va néixer per tutelar l'acció del govern i repartir equitativament les subvencions.

També ha promès que la retallada pressupostària del 10 per cent en el seu departament només afectarà al prescindible, no repercutirà en "res" als creadors i "poc" a les institucions, encara que ha assumit que el cost de l'administració pública és alt i que es podria evitar alguna despesa.

"Que tot el que s'ha anat acumulant en 30 anys es reordeni per fer-lo més simple, més barat i més eficient", ha resumit.

Internacionalització de la cultura catalana

La internacionalització de la cultura catalana és un altre dels objectius prioritaris, i una forma d'acabar amb els "malestars i tensions" que es produeixen per el desajust entre la gran capacitat de creació i de generació de talent i el petit mercat català.

Encara que ha estat reticent a concretar, Mascarell s'ha pronunciat sobre alguns assumptes candents, com la Llei de Cinema, i ha vaticinat que l'aprovació del reglament no té data límit, però és "urgent", ja que les lleis aprovades estan per aplicar-les.

També ha assegurat que tots els equipaments públics han de tenir un contracte programa, i que sectors com el de la dansa, un dels més delicats, necessiten menys produccions i més circuits de programació.

El director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Fèlix Riera, ha confiat que l'organisme que dirigeix es converteixi en una eina "molt poderosa" per al sector i que ajudi al canvi de model, marcat per l'impacte de la digitalització.

Per la seva banda, el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, ha avançat que transmetrà la idea de "vitalitat" de la cultura catalana i balear a l'exterior, i ha agraït que la internacionalització de la cultura catalana sigui un dels objectius prioritaris en la Conselleria. "Més còmodes no podem estar", ha confessat.

Finalment, la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, ha assegurat que no hi haurà "cap pas enrere en l'estatus legal del català", i que treballarà per impulsar el seu reconeixement a Europa.

Al costat de Mascarell, també han estat presents el secretari general, Xavier Solà, que ha insistit en el missatge de "alleugerir" l'administració, el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Lluís Puig; el director general de Cooperació Cultural, Norbert Tomàs; i la directora de Serveis, Pepa Moya.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios