www.diariocritico.com

A causa de la vaga de desembre

44 controladors aeris, acusats de sedició i abandonament de funcions per la Fiscalia de Barcelona

Aquest dijous s'ha presentat la denúncia

jueves 24 de febrero de 2011, 15:33h

La Fiscalia de Barcelona ha presentat aquest dijous una denúncia davant el Jutjat número 7 de Gavà contra 44 controladors aeris del Centre de Control Aeri de Gavà. Els atribueix un possible delicte de sedició i un delicte d'abandonament de funcions durant la vaga del pont de desembre, segons han avançat a Europa Press fonts judicials.

Fiscalia entén que els controladors de Gavà són els responsables del col·lapse de l'espai aeri de la zona est -que controla Catalunya, Aragó, València, Balears i part de Múrcia-, ja que el centre controla els avions que sobrevolen els 25.000 peus d' alçada i els que volen per sota corresponen a les torres de control.

Considera que la conducta dels controladors de la torre del Prat de Llobregat va ser "en principi" correcta i que la dels de la torre de Sabadell va ser conseqüència de la posició del Centre de Control Aeri de Gavà.

A la denúncia, a la qual ha tingut accés Europa Press, el fiscal detalla que, durant el 2010 el Govern espanyol va establir un nou marc normatiu que rebaixava les retribucions dels controladors, la qual cosa va motivar un notable malestar en el cos de controladors que, després de la publicació del decret i l'inici del pont de desembre, van abandonar els seus llocs de treball ocasionant la paralització del trànsit aeri de tot Espanya.

La denúncia se centra en 44 d'aquests controladors, tots del centre de Gavà, que "simular una situació d'incapacitat laboral" i no van aportar justificant o aportar informes mèdics "insuficients" per justificar la seva absència.

El fiscal explica que el centre de Gavà opera en tres torns: de 14.30 hores a 21.30 hores. El divendres 3 de desembre havien de treballar 46 controladors però 32 van presentar incidències. Durant el torn de nit, en el qual estaven convocats 26, només 15 van treballar amb normalitat, mentre que en el del matí de dissabte, 6 van presentar incidències.

Particulars i gremis d'hotel

La vaga encoberta va provocar la suspensió de més de 200 vols del Prat el dia 3 i 570 vols el dia 4, provocant una "situació de caos generalitzat, amb el natural trastorn i perjudici a milers de passatgers que esperaven partir o arribar a l'aeroport, així com un considerable perjudici a tercers -hotels, entre d'altres- i la imatge d'Espanya ".

La Fiscalia suma al seu escrit les denúncies que li han fet arribar tres particulars, que havien d'agafar un vol a Istanbul el matí del dia 4, i el Gremi d'Hotels de Barcelona, que representa a 97 establiments hotelers que van tenir pèrdues valorades en més de 318.000 euros per la cancel·lació d'estades.

Fonts judicials han explicat que una de les proves que presentarà la Fiscalia són les actes de presència, preses per un Guàrdia Civil que, durant la vaga, va realitzar diverses rondes per comprovar qui estava o no en el seu lloc de treball.

Fonts judicials han explicat a Europa Press que la Fiscalia de Girona presentarà també en breu una denúncia contra els controladors de l'aeroport de la localitat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios