www.diariocritico.com

Debat monogràfic sobre polítiques agràries

Joaquim Llena la necessitat del "reconeixement social" del sector agrari per sobre de les subvencions

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural proposa tres plans centrats en la innovació, el desenvolupament rural i les xarxes de proximitat

miércoles 14 de abril de 2010, 13:21h

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha explicat al debat monogràfic sobre polítiques agràries que, tot i el context de crisi internacional, el sector necessita més "l'atenció, el reconeixement social i els instruments per desenvolupar-se que un eventual augment de les subvencions". Llena ha proposat tres grans plans sectorials centrat en la innovació, el desenvolupament rural i les xarxes de proximitat, i ha dit que es dóna la conjuntura per arribar a un gran Pla Estratègic Nacional de suport a l'agricultura i l'alimentació.

El conseller ha dit que en aquest sector "hi ha futur" i que és un dels més importants i estratègics de l'economia catalana, i que per tant, és un dels que pot oferir bones oportunitats d'inversió i treball per sortir de la crisi. En aquest sentit, ha explicat que la demanda mundial d'aliments s'incrementa un 15% cada any, fet que hauria de representar un gran estímul per les empreses.

Llena ha xifrat la contribució del sector agroalimentari al producte interior brut (PIB) català en el 3,3% i unes vendes de 18.000 milions d'euros per any, dades que situen la producció agrària per davant del sector de l'automòbil, del turisme o el farmacèutic.

Segons el conseller, el sector agrícola i ramades ha fet esforços ja per millorar la producció i adaptar-se a les noves exigències i normatives, tot i que pateix el greuge d'uns preus en origen massa baixos. Aquesta pressió també l'està patint la indústria, per por a la davallada del consum, i l'amenaça d'un excés de protagonisme de les marques blanques o marques de distribuïdor.

Llena ha recordat el pla de xoc que el Govern va aprovar el mes passat per reactivar el sector, amb mesures conjunturals que "han d'ajudar a superar la crisi actual", però des del seu punt de vista, l'escenari futur requereix de noves polítiques i actituds, basades en l'emprenedoria, la innovació i la col·laboració.

El conseller ha recopilat els reptes estratègics del sector en un decàleg, que recull aspectes com la necessitat d'una nova Política Agrària Comuna (PAC), dotar de més transparència a la cadena de valor, tenir un sector productor més ben estructurat, l'aposta per la competitivitat, la valorització del sector alimentari i del món rural, la comercialització i la internacionalització, la gestió més eficient dels recursos hídrics, la diversificació econòmica del món rural, la simplificació administrativa i l'aposta pel capital humà.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios