www.diariocritico.com

Amb una dotació de 9,4 milions d'euros

El Pla de Reindustrialització de la Catalunya Central suposarà la creació de 470 llocs de treball i el manteniment d'uns altres 125

També suposarà una inversió empresarial de 76 milions d'euros

viernes 16 de abril de 2010, 14:21h

Una inversió empresarial de 76 milions d'euros, la creació de 470 llocs de treball nous i el manteniment de 125 d'addicionals són les xifres dels resultats que s'esperen del Pla de Reindustrialització de la Catalunya Central. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat el pla, amb una dotació econòmica de 9,4 milions d'euros, en la visita que ha fet aquest divendres a diferents empreses de la comarca del Bages. Segons ha explicat, es tracta d'un pla destinat a afrontar l'impacte de la crisi en aquestes comarques. De les actuacions n'ha destacat l'elaboració d'un pla estratègic que ha de definir l'especialització d'aquest territori en l'àmbit de la innovació.

Huguet ha dit que el pla ha de servir per afrontar la situació de crisi i la profunda transformació del teixit industrials a aquestes comarques. En aquest sentit s'ha referit a la delicada situació de comarques com l'Anoia, el Bages i Osona, que tenen taxes d'atur per sobre de la mitjana catalana. Per això, ha dit, és important intensificar i prioritzar les polítiques industrials.

A més de donar suport en forma de finançament i ajuts per a la reactivació de la inversió industrial en empreses que tinguin necessitats immediates, el pla contempla també donar suport i incentivar un canvi en el model de negoci de les empreses del territori a través d'eines d'innovació i internacionalització.

Una de les actuacions que ja s'han posat en marxa i que ha destacat el conseller és l'elaboració d'un pla estratègic per a la innovació a la Catalunya Central en el marc del Pla Nacional de Recerca i Innovació PRI 2010-2013. Aquest pla estratègic ha de servir per assignar una especialització i un rol en els disset focus d'innovació que defineix el PRI per al conjunt del país.

Segons Huguet, la Catalunya Central té infraestructures científico-tecnològiques de referència que poden tenir un paper decisiu i "excel·lir" en aquesta especialització. En aquest sentit ha citat la Universitat de Vic, el Centre Tecnològic de Manresa, el Centre Tecnològic Forestal de Solsona i els Centres Tecnològics AIICA i FITEX-Physic d'Igualada.

Aquest pla ha de definir en quins d'aquests focus s'especialitza la Catalunya Central, establir les línies de futur i marcarà el camí per fer aflorar iniciatives empresarials i liderar projectes de territori. En aquest marc també es treballarà en el suport a la innovació no tecnològica, pensat per empreses que es vulguin"repensar". Es calcula que el pla estarà elaborat en el termini d'uns dos mesos.

9,4 milions d'euros per a la reindustrialització

Una altra de les línies de treball previstes en el pla és la dels fons per a la reindustrialització. ACC1Ó destinarà 9.375.000 euros del fons per a la Reindustrialització del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a inversions en municipis d'industrialització prioritària a la Catalunya central

Aquests diners representaran un efecte arrossegador de 76 milione s'euros en inversions empresarials, que comportaran crear 470 nous llocs de treball i mantenir-ne 125 d'addicionals. Segons el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa també serviran per millorar la competitivitat de les empreses locals i per potenciar l'atractivitat i el posicionament del territori per a la captació de futurs projectes de futur.

A la comarca de l'Anoia, aquestes inversions aniran a parar a l'edifici de gestió dels quatre polígons industrials de la Conca d'Òdena (1,9 MEUR), al polígon Clot del Xarel·lo de Masquefa (2,2 MEUR) i a la urbanització de la parcel·la on s'ubicarà el centre de formació Campus del Motor de Castellolí (1 MEUR).

Al Bages, es destinaran 255.000 euros al polígon industrial el Punsic d'Avinyó, 318.190 euros a la millor ade l'accés al polígon de Santa Anna de Santpedor, 525.000 euros al Sector d'Activitats Econòmiques El Pla de la Sala de Sallent, i 2,2 MEUR a la urbanització del Polígon Pla del Forn/Pla de Miralles de Rajadell, un polígon que s'especialitzarà en les empreses de lloguer de vehicles.

Al Berguedà, l'Ajuntament de Cercs rebrà 960.230 euros per a la rehabilitació d'una antiga àrea d'explotació minera per a la instal·lació d'empreses, com l'índia Jindal.

Huguet ha anunciat que com en el cas de la implantació de Jindal a Cercs s'està treballant amb altres empreses perquè s'estableixin en aquest territori. Com a exemples del treball que s'ha dut a terme fins ara ha assenyalat la implantació del centre logístic d'Abacus a Vilanova del camí o de l'empresa de supermercats alemanya ALDI a Masquefa, que està en construcció i que generarà uns 250 llocs de treball.

Suport econòmic a la indústria

El Pla de Reindustrialització de la Catalunya Central també contempla una línia de suport econòmic a la indústria. En aquest àmbit ja s'han posat en marxa programes de Reactivació de la inversió industrial, de Recuperació de l'activitat productiva i promoció de la producció industrial i de Transformació estructural de sectors estratègics.

Aquests programes compten amb una dotació de 20 MEUR en incentius directes i 80 més en finançament per a les inversions de les empreses. En el cas de la Reactivació de la inversió industrial, aquest any 2010 es duran a terme 147 projectes en aquestes comarques. L'any passat s'hi van invertir 4,9 milions d'euros, que van beneficiar 36 empreses.

A través de la societat de participacions per a l'impuls industrial, Avançsa, el Departament continua avaluant projectes d'inversió d'empreses del territori per tancar operacions de finançament amb la participació en el seu accionariat de forma temporal. Aquest és el cas d'empreses com Mapro Sistemas de Ensayo, de Sant Fruitós de Bages, amb una aportació d'un milió d'euros, que representa el 24,9% del seu capital social, o bé de dynamic Habit SL de Cardona, a la qual hi ha aportat 700.000 euros per ampliar el seu capital equivalent al 14% del capital social.

Segons Huguet és una "obligació del sector públic" acompanyar amb injeccions de capital empreses que tenen una bona projecció de futur i que actualment tenen dificultats per accedir al finançament necessari per afrontar els seus plans.

El conseller ha presentat el Pla de Reindustrialització de la Catalunya Central en el marc d'una visita a les empreses Mapro, Sistemas de Ensayo, i Raymond Tecniacero, totes dues de Sant Fruitós de Bages.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios