www.diariocritico.com

Instal·lació multidisciplinar

Barcelona tindrà un nou teatre dirigit per l'SGAE sota el nom d'Arteria Paral·lel ubicat on ni havia la discoteca Studio 54

Barcelona tindrà un nou teatre dirigit per l'SGAE sota el nom d'Arteria Paral·lel ubicat on ni havia la discoteca Studio 54

La mítica Nit de Sant Joan de Dagoll Dagom amb música de Jaume Sisa donarà el tret de sortida

lunes 14 de junio de 2010, 18:04h

L'antic Studio 54 de l'avinguda del Paral·lel 62 reobrirà les seves portes sota la direcció de l'SGAE i amb el nom d'Arteria Paral·lel. El nou espai disposa de tres plantes i de més de 3400 metres quadrats de superfície preparats per oferir des de grans concerts fins a espectacles de petit format, passant per obres de teatre, dansa o fins i tot circ. Es tracta doncs d'un espai multifuncional que complementa la progressiva reactivació del Paral·lel com eix cultural de Barcelona. El projecte no està exempt de polèmica ja que segons denuncien la Xarxa de Ciutat Vella i l'EXGAE el Paral·lel necessita d'espais culturals gestionats per artistes i entitats del barri i la ciutat.

Arteria Paral·lel és el nom amb que l'SGAE ha presentat públicament l'antic Teatro Espanyol, Studio 54 o Scènic que ara, després d'una renovació que ha durat prop de quatre anys, és presenta com un nou espai multifuncional dedicat als espectacles culturals.

La sala ha estat dissenyada per tal que pugui acollir tot tipus d'espectacles tant multitudinaris com de petit format, de teatre, dansa, música, cinema, circ o tertúlies, clubs, i sopars espectacles.

La gestió de l'edifici, atorgada mitjançant concurs públic el 2006, dependrà de l'SGAE i seran ells qui escullin la programació. Una programació que segons ha declarat Ramon Muntaner, director de l'SGAE, està oberta a tothom.

Les obres de remodelació han costat 11 milions 708 mil euros que han estat pagats per la Fundació Autor de l'SGAE i dels quals un 20% procedeixen de subvencions públiques.

El teatre s'inscriu dintre de la xarxa internacional Arteria, de la pròpia Fundació Autor, que comporta la creació d'un conjunt d'espais a Amèrica i l'Estat espanyol per la difusió i la producció de les diferents arts i disciplines artístiques.

Segons ha explicat Teddy Bautista, president de l'SGAE, l'Arteria Paral·lel ha de ser una "incubadora de talent" que estarà regida per la intenció de ser un lloc de trobada amb la societat civil i els artistes.

Al seu torn Jordi Martí, delegat de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, ha posat deures als nous gestors del teatre i ha expressat que tenir un teatre al Paral·lel obliga a "tenir un compromís" amb el lloc on aquest està ubicat.

La inauguració oficial tindrà lloc el proper dia 20 de setembre amb l'espectacle Nit de Sant Joan de Dagoll Dagom amb música de Jaume Sisa, però des del més de juny es podran veure diferents espectacles com el de Cristina Hoyos.

Un teatre amb polèmica

Des de la plataforma veïnal Xarxa de Ciutat Vella i l'assessoria EXGAE -que lluita contra els abusos en gestió cultural- han denunciat el fet que la cessió de la sala hagi anat a parar a una entitat de gestió privada quan es reclamava la creació d'un espai cultural gestionat per "entitats i artistes del barri i la ciutat".

Des de l'EXGAE es denuncia a més el fet que Arteria es finança amb els drets d'autor recaptats amb el cànon digital i que l'espai està pensat, com anuncia l'SGAE a la seva pàgina web, exclusivament pels socis de la Societat General d'Autors.

Així ho ha explicat Simone Levy, de l'associació EXGAE, qui ha declarat que el model de programació pel nou teatre "deixarà fora a gran part de la comunitat creativa d'aquesta ciutat" per no ser socis de l'SGAE.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios